Ingenjörsbrist störst i Uppsala
Arbetslösheten för ingenjörer sjunker kraftigt i hela landet, allra mest i Uppsala län. I länet går nu bara 46 av över 3 000 ingenjörer utan jobb. Bristen på arbetskraft märks inte minst på universitetet där locktonerna från företagen blivit allt starkare.
Patricia Sandström förbereder vårens sista tenta på Ångströmlaboratoriet. Trots att hon bara är andraårsstudent har hon redan haft många företagskontakter.
Foto: Jörgen Hagelqvist
I Uppsala län har arbetslösheten rasat från drygt fem procent för tre år sedan till 2,7 procent i fjol och nu i april 1,5 procent. Det innebär att endast 46 av länets 3 107 anslutna ingenjörer står utanför arbetsmarknaden.
- Det är extra glädjande siffror då vi samtidigt blivit 12 500 fler medlemmar. I Uppsala har 400 tillkommit sedan i fjol, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer.
Han tror att arbetslösheten kan pressas ytterligare några tiondelar nedåt. Samtidigt börjar det bli brist på ingenjörer, allra mest på datasidan.
- Där är det mest akut, men många industriföretag har också svårt att hitta folk just nu, säger Olle Dahlberg.
Det ökade intresset från arbetsmarknaden kan också mätas i antalet lediga platser på arbetsförmedlingen. För två år sedan fanns 700 lediga jobb i landet inom sektorn teknik/data, i fjol var siffran 1 300 och nu i maj 3 140.
På Uppsala universitet har man märkt av det ökade trycket. Studenterna är mycket attraktiva för företagen, även om de inte gått färdigt utbildningen.
- Mitt intryck är att det tog ordentlig fart i höstas. Det anordnas arbetsmarknadsdagar som blivit alltmer livaktiga tillställningar. Nyligen bjöd ABB tredje- och fjärdeårsstudenter på middag samtidigt som man ville profilera sig, säger Olov Ågren, professor i teknisk fysik och samordnare av de tekniska utbildningarna på Ångströmlab.
Han tror att det inte bara är konjunkturen som gjort civilingenjörerna heta igen. Det handlar också om ett förändrat synsätt hos företagen, säger han.
- För några år sedan gällde bara outsourcing till Kina och Indien, även av utveckling. Sedan upptäckte man att det krävs kompetens också på hemmaplan, det går inte sköta allt via internet.
- Då var det oerhört trögt på vår arbetsmarknad. Men jag hoppas och tror att inte företagen gör samma misstag på nytt, säger Olov Ågren.
Datautbildning är hetast bland ingenjörerna, följt av teknisk fysik, elektronik och reglerteknik. Men även inom kemiteknik ligger företagen på.
- Tetra Pak vill att vi ska anpassa valet av kurser för att kunna jobba hos dem sedan. Under tiden lovar de sommarjobb, säger Patricia Sandström.
Trots att hon nu bara går ut andra året (av fyra och ett halvt) på kemiteknikutbildningen är hon väl förtrogen med näringslivets önskemål. Hon har också haft kontakter med GE Healthcare i Uppsala.
- Det gäller att redan nu börja tänka på framtiden. De som läser teknisk fysik har ännu mer företagskontakter, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!