Ingen workshop med piskning
Den tyska konstnären Delta Rais performance - en workshop om piskning - under junifestivalen Friktioner är inställt. Negativ uppmärksamhet kring arrangemanget gjorde att både queerklubben Pink och huvudarrangören Uppsala konstmuseum backade.
UNT har tidigare berättat att kulturnämndens ordförande Jan-Erik Wikström (fp) har varit kritisk till workshopen, eftersom han anser att piskning är något som inte bör uppmuntras.
I festivalprogrammet som nu finns på Uppsala konstmuseums hemsida finns inte workshopen, som planerades i samarbete med queerklubben Pink i Uppsala, med.
Uppsala konstmuseum är huvudarrangör för Friktioner och när UNT når Elisabeth Fagerstedt, museichef, på fredagen säger hon att hon är chockad över hur saker och ting kan vinklas i kvällspressen.
- Festivalarrangörerna hade felaktigt kallat queerklubben Pink för en BDSM-klubb i ett pressmeddelande, vilket är beklagligt, och det tog Expressen fasta på. Pink råkade väldigt illa ut och vill inte vara med längre, säger Elisabeth Fagerstedt.
Urban Laurin, som tillsammans med Emelie Hedlund står bakom klubben, tycker att de borde ha fått läsa igenom pressmeddelandet innan det skickades ut.
- Det känns som att kommunen har velat dölja sig bakom oss, och nu när vi inte vill vara med så ställer man in allt. Det är trist att något som hade kunnat bli så bra slutade så här. Vi har fått klä skott åt saker och ting.
Enligt Urban Laurin var programmet, där Delta Rais workshop ingick, klart långt innan Pink kom in i bilden.
- Vi kontaktades för att hjälpa till med att få dit folk, eftersom vi har haft liknande teman på vår klubb.
När Pink drog sig ur fattade Elisabeth Fagerstedt beslutet att det inte skulle bli någon workshop.
- Jag har vridit och vänt på frågan många gånger, men det är inte ett konstverk på samma sätt som det de andra performanceartisterna gör. Det känns inte bra att erbjuda allmänheten en workshop i piskning. Det faller utanför ramen för festivalens uppdrag, säger hon.
Första upplagan av Friktioner ägde rum 2006 och ambitionen är att festivalen ska återkomma vartannat år. I år kommer ett femtontal performanceartister från länder som Norge, Japan, Tyskland, Indonesien, Finland, Danmark, Polen och Sverige att dyka upp på Uppsalas gator under festivalens fyra dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!