När den politiska ledningen för Akademiska sjukhuset möttes i veckan fanns två ärenden på dagordningen med koppling till UNT:s granskning Extraknäck för miljoner, om en chef och överläkares omfattande bisysslor på thoraxklinken.
En av punkterna var information av vad personalavdelningen gör i frågan, bland annat att man har ett uppdrag att under 2021 revidera riktlinjerna. Enligt handlingen görs det för att "ytterligare förtydliga processen kring bisysslor".
Det här är för lite och fel sak, menar Vivianne Macdisi (S). Det är hur chefer använder regelverket som är frågan, menar hon.
– Jag är kritisk och besviken över hanteringen av detta. Ingen vill ställa sig upp och säga: vi gjorde fel. Jag förstår uppgivenheten hos de medarbetare som tycker att det här är fel.
Hennes parti lade efter UNT:s artiklar ett så kallat initiativärende i sjukhusstyrelsen. Där ville de ge sjukhusdirektören uppdraget att göra en plan för hur "förekomsten av bisysslor som innebär skada för arbetsmiljö och produktion ska kunna minska". Initiativet avslogs av sjukhusstyrelsen.
– Det är uppenbart att det här skadar förtroendet, men de här besluten ger ju ingen känsla av det här tas på allvar. Nu står mitt hopp till att regiondirektören tar frågan vidare, säger Vivianne Macdisi.
Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen, tycker kritiken är orättvis.
– Det ligger redan under regionstyrelsens uppdrag att göra en översyn av regelverket. Jag känner mig tillfreds med det och vi har heller inte släppt frågan. Det finns redan i internkontrollplanen. Jag känner mig trygg med att brister som eventuellt finns kommer att komma fram, säger hon.
I sjukhusstyrelsen sitter även representanter för personalen. Knut Bodin, SACO-rådets ordförande och dessutom representant för läkarfacket, är skarpt kritisk mot vad han menar är den politiska ledningens brist på agerande, och yttrade även det under mötet.
– Regelverket är tydligt, man får inte ha en bisyssla om det påverkar det ordinarie arbetet. I fallet med thoraxkliniken är det i tillämpningen som brustit, då är det också det som måste utredas. Det är inte regelverket som behöver ses över, säger han.
Nu krävs aktion för att återställa förtroendet, menar han.
– Den här historien drar läkarna och Akademiska sjukhuset i smutsen och jag förväntar mig åtgärder så att detta inte fortsätter.
På vilket sätt skadar det här förtroendet?
– Man måste kunna lita på att den läkare man träffar på sjukhuset verkligen är intresserad av att hjälpa patienten utan att vara fokuserad på egen vinning.
UNT har berättat om ett brev från signaturen "Personal på thorax" som är ställt till de högsta cheferna samt "Sjukhusstyrelsen Malin Sjöberg Högrell".
Vivianne Macdisi tycker att brevet skulle ha delgetts hela styrelsen och att kliniken skulle ha fått ett svar. Men så blir det inte.
– Det vore jättemärkligt att svara ett anonymt brev utan namnunderskrift. Det är anmärkningsvärt att tycka att vi borde göra det, säger Malin Sjöberg Högrell.
Men att inte svara kommer att öka förtroendeskadan, menar fackens Knut Bodin.
– Jag vet att det finns personal i den verksamheten som är rädda för att bli trakasserade och därför inte vill stå med sina namn. Jag tycker att den politiska ledningen då kan svara med ett brev adresserat till personal på thoraxkliniken, säger han.