Ingen vill driva de kommunala boendena

Inga anbud och hotet från corona gör att äldrenämndens arbetsutskott planerar att avbryta upphandlingen av sex vård- och omsorgsboenden.

Upphandlingen av sex vård- och omsorgsboenden föreslås avbrytas. Hagundagården är ett av dem.

Upphandlingen av sex vård- och omsorgsboenden föreslås avbrytas. Hagundagården är ett av dem.

Foto: J�rgen Hagelqvist/UNT

Uppsala2020-05-08 13:57

Boendena är Lundgården, Björklingegården, Hagundagården, Dalbyhemmet, Västergården och Karl-Johansgården.

– När vi lade ut Lundgården och Björklingegården så fick vi inga anbud från privata utförare. Det är en indikation på att vi inte kommer att få några på de andra heller. Tillsammans med coronapandemin gör det att vi vill avbryta upphandlingarna tills vidare, säger äldrenämndens ordförande Carolina Hoffstedt.

Varför vill ingen ta över boendena?

– Det skäl de privata utförarna anför är att lokalerna inte håller tillräckligt hög kvalité och att kraven på bemanning är för högt ställt. Det gör att de har svårt att lägga anbud.

Ställer ni för höga krav?

– Vi kräver bland annat fler sociala aktiviteter än tidigare och att de boende ska kunna få en festmåltid ibland. Jag tycker att vi ska ha höga krav inom äldrevården och vill inte tumma på det. Vi klarar att driva boendena i egen regi, säger Caroline Hoffstedt.

Vänsterpartiet ser arbetsutskottets ställningstagande som en seger.

– Vi lade ett förslag om att avbryta upphandlingen redan i april. Privatiseringarna av äldrevården skapar otrygghet för boende och personal och gör att kommunen tappar kontroll över utförandet av äldreomsorgen, säger Tobias Smedberg, kommunalråd för Vänsterpartiet i Uppsala kommun.

Utskottet var dock inte enigt. Moderaterna kan tänka sig att skjuta på upphandlingen.

– Men bara till i höst, säger ledamoten Cecilia Forss (M).

Frågan avgörs slutgiltigt av äldrenämnden den 14 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!