Ingen vet hur farlig genmodifierad mat är
Är det farligt att äta genmodifierad mat? GMO-grödor har odlats i USA och Kanada i sju år, men ingen kan säga något om eventuella hälsorisker. För forskningen om eventuella risker för människans hälsa har hittills varit praktiskt taget obefintlig.
Det sade professor Gunnar Svensson när experter diskuterade behovet av svensk riskforskning vid en hearing i Stockholm.
Det finns svenska forskare som studerar genmodifierade grödor och organismer, bland annat vid SLU. Men i regel står ekologiska frågor i centrum. Hur ska vi hindra genmodifierade grödor från att sprida sina gener till kringliggande odlingar genom pollenavdrift? Hur påverkas den biologiska mångfalden när vi odlar GMO-grödor?
Det är ytterst sällan forskarna tittar på gengrödorna som livsmedel. Och några pengar till sådana hälsostudier lär inte komma från EU:s sjätte ramprogram. Inget av de tolv utvalda storprojekt, som hunnit fram till förhandlingar om kontrakt, sysslar specifikt med GMO-livsmedel.
- Men det ligger lite på lut i det sjunde ramprogrammet, sade Gunnar Sandberg från EU/FoU-rådet.
Fel utgångspunkt
Experterna var inte bara ense om att det behövs mycket mer forskning om eventuella hälsorisker med genmodifierade livsmedel. Flera tyckte också att dagens lagstiftning riktar in sig på fel saker. Det borde givetvis vara den färdiga produkten som man ska riskbedöma och inte tillverkningsmetoden.
Och så gäller det att bestämma vad man ska lägga sig på för nivå. Där kan nolltolerans aldrig bli aktuell.
- Vi kan aldrig garantera att något är helt ofarligt. Det gäller i stället att bestämma sig för vad som är tillräckligt säkert, sade Kristofer Vamling från företaget Plant Science Sweden.
Och Gunnar Svensson höll med.
- Inget är absolut riskfritt. Det handlar hela tiden om en avvägning mellan risk och nytta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!