Det framkom vid en interpellation i landstingsfullmäktige i veckan.
Förra året avslöjades missförhållanden på vårdbolaget Caremas äldreboenden. Det uppmärksammades även att Carema ägs av riskapitalbolagen Triton och KKR, som genom skatteplanering har kunnat överföra vinsten de gjort i Sverige till ett så kallat skatteparadis. Det är mot denna bakgrund som oppositionsrådet Börje Wennberg (S) ställde en fråga till ordföranden i landstingsstyrelsen, Erik Weiman (M), om vilka riskkapitalbolag som samarbetar med landstinget i Uppsala län, samt vilka belopp landstinget betalar till bolagen. Han tog upp Carema, som driver en vårdcentral i Enköping, som ett exempel.
Men Erik Weiman vill inte svara på frågan. Orsaken, enligt honom, är att det är ”praktiskt omöjligt”.
– Eftersom landstinget via leverantörer av olika varor och tjänster har samarbete och kund-/leverantörsförhållande med tusentals olika företag så är det praktiskt omöjligt att ge ett korrekt svar på Börje Wennbergs frågor, så som de är formulerade, skriver Erik Weiman i sitt svar.
En oväntad reaktion, enligt Börje Wennberg.
– Jag hade räknat med att få ett något mer omfattande svar. Det jag ville ha var de exempel där det handlar om hundratals miljoner. Om man köper enstaka prylar från företag bryr jag mig inte om. Jag drar slutsatsen att Erik Weiman helt enkelt inte vet hur situationen ser ut, och jag läser också mellan raderna att han inte är så intresserad av att ta reda på det.
I brevet listar dock Erik Weiman några av de riskkapitalbolag som han anser att landstinget samarbetar mest med, till exempel Ratos och SLU Holding, som ägs av SLU.
– De företag som vi har den främsta verksamheten med är nämnt i brevet. Carema står för en försumbar del, därför nämns inte just det företaget, säger han till UNT.
Efter att ha tagit del av brevsvaret uttryckte Börje Wennberg även förvåning över att Erik Weiman inte instämde med sina partikamrater i frågan.
– Jag hade förväntat mig att han skulle stämma in i de tongångar som till exempel finansminister Anders Borg har, som har sagt att de hål som möjliggör riskkapitalbolags kontroversiella skatteplanering ska täppas till.
Det anser Erik Weiman dock är en helt annan fråga.
– Problemet är när man drar alla riskkapitalister över en kam. Jag håller med om att vi behöver tydliga regler för hur man behöver hantera kapital i koncerner. Men det är inte en uppgift för landstinget, utan det är en skattepolitisk fråga, säger Erik Weiman till UNT.