I veckan kunde UNT berätta att Imanskolan i Uppsala inte kommer att få driva vidare sin verksamhet i höst, eftersom Skolinspektionen drar in tillståndet för skolan. Över 200 elever får nu ny skolplacering.
Till UNT sade Fredrika Brickman enhetschef på Skolinspektionen att beslutet till stor del grundar sig på Säkerhetspolisen, Säpos, yttrande om skolan och dess ledning.
Har ni själva gjort tillsyn på plats i skolan?
– Nej, inte i samband med det här ärendet, säger hon till UNT på fredagen.
Om man fattar ett så radikalt beslut, borde ni inte gjort inspektion på plats då?
– Vi har gjort en så kallad ägar- och ledningsprövning och helt enkelt prövat lämpligheten hos ledningen och tittat på de ekonomiska förutsättningarna. Det är alltid skrivbordsutredningar, där verksamheten i sig inte är den mest intressanta, säger Fredrika Brickman.
Vet ni att någon elev har radikaliserats?
– Nej, vi har inga sådan uppgifter och vet inte det.
Ändå stänger ni en skola med över 200 elever som funnits sedan 90-talet. Är det rimligt?
– De uppgifter vi har fått från Säpo visar inte att det hänt än, men att det finns en risk för att elever kommer att radikaliseras.
Varför kommer beslutet nu, har något förvärrats?
– Anledningen till att vi startade den här utredningen är vårt beslut i höstas om att stänga Römosseskolan i Göteborg. Där såg vi att fyra personer i ledningen var olämpliga. Tre av dem satt också i styrelsen för Imanskolan i Uppsala. De byttes senare i höstas ut, men den gamla styrelsen har tillsatt den nya.
Som UNT berättat pekar Säpo ut en person som central. Personen styr enligt Säpo Imanskolans arbete med utveckling och utbildning och betraktas av personal och rektor ha en styrande funktion. Personen har också en nära privat relation med en i skolans ledning.
I sin utredning pekar Säpo på band mellan centralgestalten och personer och organisationer med åsikter som Säpo menar står i strid med demokratiska principer. Säpo skriver också att personen "sedan lång tid nyttjat kontakter med en bedömd terroristorganisation."
Skolan har i yttranden sagt att den nya styrelsen brutit med personen.
Men den utpekade centralgestalten har samma inflytande, menar Fredrika Brickman och hänvisar till Säpos utredning.
– Personen har ett väsentligt inflytande över skolan och sprider en värdegrund som inte är förenlig med den svenska skolans värdegrund, säger hon.
Säpo kommer också med påpekanden om innehållet i skolans verksamhet, som att svenska högtider och helger inte firas, att det finns problem men särbehandling efter kön och etnicitet, samt att "radikaliserade åsikter eller dödshot uttrycks utan att adekvata åtgärder vidtas direkt."
Skolinspektionen har inte själva kontrollerat Säpos uppgifter om skolmiljön.
– Vi finner inga skäl att ifrågasätta Säpos uppgifter, säger Fredrika Brickman.
Varför är uteblivet firande av helger och högtider ett tecken på radikalisering?
– Det är en enskild uppgift i deras yttrande som jag inte kan uttala mig om, säger Fredrika Brickman.
Enligt Säpo upprätthåller också en annan person i skolans ledning kontakter med personer som ingår i den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige.
I sitt yttrande påpekar Imanskolan att Skolinspektionen gjorde en tillsyn 2017, utan anmärkningar. Enligt skolans juridiska ombud kommer beslutet att överklagas.