Flickan uppges ha ett självskadebeteende och umgås med personer som använder alkohol och narkotika. Hon har avvikit både från föräldrahemmet och från sin tillfälliga placering på ett HVB-hem sammanlagt nio gånger. Själv medger flickan att hon behöver vård. Hennes mor tror inte att vård på frivillig basis är genomförbar, men eftersom hon samtycker till att dottern får behandling bedömer Förvaltningsrätten i Uppsala att tvångsomhändertagande inte är nödvändigt. Lina Törnqvist, rådman vid Förvaltningsrätten, vill inte kommentera det enskilda ärendet men menar att det måste finnas en konkret risk för allvarlig skada för att en ungdom ska omhändertas med stöd av Lag om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
– Man måste se till helhetsbilden. Vi kan inte slentrianmässigt besluta om tvångsvård. När en ung person rymmer måste man beakta vad hon rymmer till.
De gånger flickan avvikit har hon mestadels vistats hos pojkvän och kompisar. Det finns personer i hennes umgängeskrets som missbrukar, men hon använder själv varken alkohol eller narkotika.
Flickan har ännu inte fyllt 15 år och får därför inte företräda sig själv i rätten.
– Ju högre ålder och mognad barnet har, desto tyngre väger dess synpunkt. Nämnden intervjuar alltid unga i sådana här ärenden för att bedöma om frivillig vård kan genomföras, säger Lina Törnqvist.
Socialnämnden och flickans föräldrar har möjlighet att överklaga beslutet.