Ingen tar helhetsansvar för ensamkommande

Att så många av de ensamkommande ungdomarna är placerade i Uppsala av andra kommuner gör samordningen svårare. I många fall kan nödvändiga sociala insatser försenas.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-09-16 07:05

Läs mer: Ensamkommande väljer parkbänken

Läs mer: Ali tvingades flytta

– Det är ett bekymmer. Men som lagtexten är skriven kan vi inte gå in och ta över socialtjänstens mundighetsansvar för de ungdomar som hör till andra kommuner, säger Anne-Christine Dahlén, avdelningschef på socialförvaltningen.

Hon säger att de nya direktiven från regeringen, som innebär att ensamkommande ungdomar inte ska kunna placeras i andra kommuner, är bra.

Om någon ungdom börjar halka snett är det viktigt att de insatser man anser är nödvändiga kan komma i gång snabbt, innan situationen eskalerar.

– När man har ett socialtjänstansvar för en person är det naturligtvis ett bekymmer när man inte kan finnas på plats och vara nära där det händer. Därför är det i grunden positivt att man strävar efter att ta hem ungdomarna till placeringskommunen, säger hon.

Men situationen är komplicerad. Ambitionen att flytta ensamkommande barn kommer i konflikt med barnrättsperspektivet, enligt Anne-Christine Dahlén. Och för de enskilda barnen blir det stora problem när de ska ryckas upp ur de nätverk de har börjat skapa i sin nya hemmiljö.

– Då är risken att man söker sig till gängbildningar för att hitta nya nätverk när de gamla försvinner, säger hon.

UNT har tidigare beskrivit hur polisen upplever att ensamkommande flyktingbarn är en grupp som förekommer oftare i brottsutredningarna. Samtidigt kan Uppsala kommun se att de ensamkommande som de har ansvar för inte är mer brottsbelastade än andra ungdomar.

Är det inte ett problem att det inte finns något helhetsansvar för gruppen ensamkommande ungdomar eftersom Uppsala bara har ansvar för de man själv placerat?

– Det är bara det utövande myndighetsansvaret som är delat. Alla andra delar, som skolgång och fritidsaktiviteter är lika för alla som vistas i Uppsala. Och gode män får ungdomarna i den kommun de bor.

Men om ungdomar som är placerade av andra kommuner i Uppsala hamnar snett så påverkar det ju hela situationen i Uppsala. Är de sociala insatserna för de här ungdomarna inte ett intresse för Uppsala kommun?

– Oavsett var det uppstår problem så påverkar det alla som vistas och bor i kommunen. Men det är inte ett isolerat problem för socialtjänstens myndighet.

Enligt Ola Jeremiasen, strateg på socialförvaltningen, är satsningen på fler fältassistenter och en utökning av ansvaret för teamet av fältassistenter och ssp-samordnare, det vill säga samordnare för skola, socialtjänst och polis, till att även gälla cityområdet, en del i det här arbetet. ”Ett viktigt uppdrag är att få en bild av vilka ungdomar det är som rör sig i centrum”, skriver han i ett mejlsvar.

Hälften hanteras av Uppsala kommun

Den 1 september fanns det i Uppsala totalt 1012 ensamkommande flyktingbarn.

Uppsala kommun hade vid samma tidpunkt ansvar för 604 ensamkommande. Ungefär 100 av dem har placerats i boenden i andra kommuner.

Enligt socialtjänstlagen räknas den placerande kommunen som ansvarig för alla insatser som beslutas av socialtjänsten.

I en departementspromemoria om förändringar i ersättningssystemet vid flyktingmottagning flaggar regeringen för att möjligheten att placera ensamkommande i andra kommuner ska begränsas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om