Enligt uppgift har 2 700 kilo polskt kött från sjuka djur sålts vidare till olika länder, däribland Sverige.
Näringsidkare, i det här fallet en Uppsalarestaurang, har ingen skyldighet att informera sina gäster om att de ätit av det sjuka köttet.
– Det går inte att ha en sådan skyldighet eftersom det i praktiken är svårt för restaurangen att veta vilka som ätit köttet, säger Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen i Stockholm, den stad i Sverige där köttgrossister köpt in det polska köttet.
Kan man bli sjuk av köttet?
– Det stora problemet är att köttet inte besiktigats. Då kan man inte ge några garantier. Här har kontrollen kringgåtts och man vet därför inte att det är ofarligt, säger Daniel Persson.
Den polska köttanläggningen Elkopol ska ha köpt sjuka djur och därefter slaktat djuren under tider på dygnet när slakten inte övervakas av veterinärer. Företaget misstänks ha fått personal att skära bort tumörer och sår från de sjuka djuren och därefter märkt köttet som att det är besiktigat av veterinär.
Livsmedelsverket, som har till uppgift att stoppa livsmedel som inte kontrollerats, uppger att köttet kan vara hälsofarligt.
– Det polska företaget har sålt obesiktigat kött från sjuka djur. Det ett allvarligt brott mot livsmedelslagstiftningen och helt oacceptabelt, säger Louise Nyholm statsinspektör på Livsmedelsverket.