Det framgår av en studie bland drygt 70 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanland och Örebro län, som publiceras i facktidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
– Utifrån våra resultat ser jag inga skäl för att de som tycker om att äta ett ägg till frukost av hälsoskäl ska ändra sina vanor. När det gäller män som så gott som dagligen äter mer än ett ägg finns dock några frågetecken, säger professor Alicja Wolk vid Enheten för nutritionspepidemiologi vid Karolinska Institutet.
Bakgrunden till den nya studien är den fortfarande ganska vanliga uppfattningen att konsumtion av ägg, som i gulan innehåller höga halter kolesterol, driver upp kolesterolvärdena i blodet och på så sätt ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
– Det saknas dock belägg för att äggkonsumtion har mer än marginell betydelse för kolesterolvärdena och bara ett fåtal tidigare studier har över tid undersökt sambanden mellan äggkonsumtion och förekomsten av stroke och hjärtsvikt. Några har dock pekat på att ägg skulle kunna öka risken för hjärtkärlsjukdom för personer med diabetes, säger Alicja Wolk.
Kvinnorna och männen i den nya studien besvarade i utgångsläget en omfattande hälso- och livsstilsenkät, bland annat nära 100 frågor om sina mat- och dryckesvanor. Under de in genomsnitt 13 år som de därefter har följts upp insjuknade 2 835 av dem i hjärtsvikt, 4 766 i akut hjärtinfarkt och 4 300 i någon form av stroke.
När forskarna närmare granskade vilka som hade drabbats av hjärtinfarkt, hjärninfarkt eller hjärnblödning fann de inga samband alls med hur mycket ägg de enligt enkätsvaren brukade äta. Deltagare som sällan eller aldrig åt ägg insjuknade lika ofta i dessa sjukdomar som deltagare som åt ägg fler gånger i veckan.
Inte ens för de deltagare i studien som hade diabetes eller för de två till tre procent som dagligen åt två ägg eller mer var risken för att insjukna i dessa sjukdomar förhöjd.
Det fanns dock ett undantag från ”regeln” att hur mycket ägg man äter saknar betydelse för risken att drabbas av någon hjärt-kärlsjukdom. Bland män – men inte bland kvinnor – som åt ägg mer än sex dagar i veckan var risken för att insjukna i hjärtsvikt cirka 30 procent högre än för män som åt färre ägg än så.
– Det finns skäl att närmare undersöka vad som ligger bakom den förhöjda risk för hjärtsvikt bland män som äter mycket ägg. Samtidigt bör detta fynd tolkas försiktigt. Det finns till exempel inga kända biologiska skäl till varför ägg skulle bidra till uppkomsten av hjärtsvikt eller vara farligare för män än för kvinnor, säger Alicja Wolk.
En av flera tänkbara förklaringar till att deras fynd bör tas med en nypa salt skulle enligt forskarna kunna vara att många tycker om att äta sina ägg – just med en nypa salt.
– Mycket salt i maten driver upp blodtrycket och högt blodtryck är en av de viktigaste kända riskfaktorerna för hjärtsvikt. Det viktigaste rådet till män som gillar att äta ägg är nog inte att avstå från att göra det utan att sluta salta på dem, säger Alicja Wolk.