Ingen perfekt rening på Midgårdsbadet

KULTUR. Miljonprojektet Midgårdsbadet i Märsta har gjort sin första säsong och nu smids planer för hur man kan utveckla anläggningen till nästa år.– Vi ska sätta oss ner och titta på rutinerna, vara lite självkritiska och se vad vi kan göra bättre, säger Håkan Carlsson, projekt- och kontorschef på Sigtuna kommun.

Uppsala2014-02-18 17:00

Midgårdbadet som invigdes den 10 juli i år har varit i blickfånget för såväl kommuninvånarna som för organisationer och kommuner i andra delar av landet, enligt Håkan Carlsson. Många är intresserade av den biologiska reningen som anläggningen använder. I poolvattnet finns inget klor, istället renas vattnet med hjälp av en bassäng som innehåller kiselstenar och särskilda vattenväxter.

Systemet är väl beprövat i bland annat Tyskland, Österrike och Schweiz men har inte gått helt felfritt här i Märsta. Miljö- och hälsoskyddskontoret tog i somras prover i bassängerna. Provet från barnbassängen bedömdes då som otjänligt på grund av för höga halter av E-coli - en bakterie vanlig i mag- och tarmkanalen. Men halterna bedömdes inte vara så höga att de utgör någon hälsorisk för badande människor.
– Vi har fått ändra rutinerna kring barnbassängen, nu skurar vi den ett par gånger om dagen. Alla är ju inte riktigt rena i rumpan som kommer och sätter sig där, säger Håkan Carlsson.

Enligt Håkan Carlsson hade badet 53 000 besökare under den första, något korta säsongen. Han säger att 46 000 personer besökte badet under de första två veckorna, men han tror inte att det höga besöksantalet har påverkat vattenkvaliteten nämnvärt.
– Med 3 000 badande så ska vattnet vara renat under 24 timmar och hålla en jämn kvalitet.

Till våren planerar man att ta hjälp av en värmeväxlare för att värma upp vattnet redan i april för att bassängerna ska ha en behaglig temperatur när badsäsongen drar igång. För att få igång processen kommer Midgårdsbadet att låna värme från returvatten i Fortums fjärrvärmeledningar.
– De på Brista blir gladare ju svalare vattnet är när det kommer tillbaka i deras system. Men om det är vackert väder stänger vi av och låter naturen sköta uppvärmningen.

Budgeten för bygget av Midgårdsbadet spräcktes redan från start då det stod klart att grundvattentrycket i marken där anläggningen skulle stå var högre än beräknat. En annan typ av betongkonstruktion krävdes och kostnaderna ökade från beräknade 40 miljoner till 45-50 miljoner kronor.

Hur lönsamheten för Midgårdsbadet blir tror Håkan Carlsson att man kommer att kunna se om en eller två säsonger.
– Tanken är att verksamheten ska bära sig själv så småningom, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!