Uppsala vatten kräver 252 miljoner kronor av Försvarsmakten för kostnaderna att rena dricksvattnet från pfas-kemikalier, med möjlighet till fortsatt skadestånd för framtida rening. Enligt bolaget kommer föroreningarna från släckningsövningar med brandskum på Försvarsmaktens flygfält i Ärna, strax norr om centrala Uppsala. Försvaret tillbakavisar kravet och anser att det saknas tillräckliga bevis för att utsläppen kommer från Ärna och inte härrör från andra tänkbara källor.
Parterna har under åtta dagar mötts i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, som senare avgör tvisten. Bevisningen består till största delen av expertutlåtanden, konsultrapporter och utredningar samt vittnesmål från anställda vid Uppsala vatten. När förhandlingen på måndagen avslutades med pläderingar hade parterna inte kommit närmare varandra. På bara en punkt var de överens – att pfas-föroreningarna troligen kommer från brandskum som runnit ned i marken. När det gäller var brandskummet använts och vem som är ansvarig gör de helt olika tolkningar av utredningarna och är också oense om värdet av motpartens bevisning.
Pläderingarna handlade till stor del om de faktiska mätningar av pfas i Uppsalas grundvatten som utförts på olika platser sedan föroreningarna upptäcktes 2012, men också om de beräkningar och slutsatser som dragits av mätresultaten. Enligt Uppsala vatten spreds pfas-ämnen under lång tid till marken på Ärna och hamnade i Uppsalaåsens grundvatten där det fördes till vattenbrunnarna i Stadsträdgården, som förser Uppsala med dricksvatten.
Vattenbolagets juridiska ombud, advokat Tomas Underskog, hävdade att de modeller och beräkningar av spridningen som Uppsala vatten stöder sig på bekräftas av de mätningar av pfas-haltigt drickvatten som gjorts via provrör i marken:
– Man kan utesluta alternativa källor till de föroreningar som vi har i Stadsträdgården, sade Tomas Underskog i sin plädering.
Han efterlyste besked från försvaret om hur mycket pfas som använts på flygfältet under den långa flottiljepoken. Inför rätten läste Tomas Underskog högt ur UNT:s artikel i söndags, om upptäckten av pfas i vattnet, där en tidigare anställd på Ärna berättade hur en hangar fylldes med brandskum, som sedan fick rinna rakt ut genom porten och ned i marken.
– Det är styrkt att Försvarsmakten förorsakat skadan. Uppsala vattens kostnader för rening är skäliga och nödvändiga ur hälso- och samhällsekonomisk synvinkel, summerade Tomas Underskog.
Försvarsmaktens företrädare tillbakavisade kraven och dömde i skarpa ordalag ut de experter och utredningar som Uppsala vatten stöder sig på:
– Det finns konkreta, allvarliga och uppenbara brister i Uppsala vattens bevisning. Försvarsmaktens sak har stärkts efter rättegången, hävdade myndighetens juridiska ombud, advokat Jonas Nilsson.
Försvarets ståndpunkt är att föroreningarna kommer från andra utsläppskällor än Ärna. Advokat Tomas Fjordevik gick igenom de alternativ som försvaret lyft fram – bland annat brandstationen Viktoria, industrier i Librobäck och läkemedelsföretaget GE Healthcare (nuvarande Cytiva) där pfas uppmätts vid anläggningen i Boländerna – och kritiserade Uppsala vatten för att inte tillräckligt ha utrett alternativen eller gjort tillräckliga mätningar.
– Uppsala vatten bestämde sig redan 2012 för att Ärna var källan, sade Tomas Fjordevik.
Dom i målet meddelas senare.