I och med pandemin har oron för att fler ska utsättas för våld i hemmet ökat, vilket bland annat lett till att kvinnojourer fått mer i bidrag. I början av pandemin gick Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, ut med exempel på vad som kan göras för att upptäcka våldet och hjälpa utsatta kvinnor. Bland annat att bryta isoleringen och visa att man finns som stöd. Just ökad isolering kan göra det svårare att söka hjälp och leda till ett mörkertal.
– Vi ser ingen ökning av samtal. Vi tror snarare att man är mer kontrollerad och isolerad med den man har en destruktiv relation med. Möjligheten att söka hjälp är mindre, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid.
Några konkreta belägg för den bilden finns inte, säger Åsa Witkowski, eftersom det kommer in så många olika siffror.
– En del kvinnojourer säger att det är en ökning, andra en minskning. Båda uppgifterna speglar olika sidor av myntet, berättar hon.
Någon sammanfattad nationell bild av kvinnors utsatthet i hemmet blir därför svår att få ihop. På vissa orter ökar antalet polisanmälningar, medan på andra så minskar kontakten med kvinnojourer.
– Det är en väldigt sann bild av effekten av pandemin. Ibland har man möjlighet att anmäla, eller så är man utlämnad till den man lever med, säger Åsa Witkowski.
I och med att det är anonymt att ta kontakt med Kvinnofridslinjen går det inte att se lokala siffror för antalet samtal. Däremot lyfter Åsa Witkowski region Uppsalas nollvision för våld i nära relationer.
– Det är ett jätteviktigt steg från vår region. På det sättet är det många som visar att våldet är allvarligt och att man måste försöka vidta åtgärder, berättar hon.
Regionens nollvision innebär bland annat att medarbetare ska ge stöd och professionell vård i situationer där våld och förtryck förekommer, eller misstänks förekomma. Det ska också ses över hur samarbeten mellan olika organisationer kan hjälpa till. Mål ska utvecklas på både lång och kort sikt, och arbetet ska finas i alla regionens verksamheter.
NCK råder bland annat personer att vara uthålliga i kontakten med någon man tror kan vara utsatt för våld. Den som tror sig känna till någon som befinner sig i en våldsam situation kan också själv ringa stödlinjer för att fråga om råd.