Under flera år har den ekologiska odlingen ökat stadigt – men förra året stannade den av i hela Sverige. Här i Uppsala län minskade till och med antalet ekologiska lantbruk jämfört med året innan: från 255 till 245.
En av länets ekologiska bönder heter Mats Eriksson. Hans gård ligger i Svista utanför Uppsala, och där har han odlat ekologiskt spannmål och haft ekologiska kor sedan år 2000. Det tänker han fortsätta med. Men i dag hade han tänkt sig för en extra gång innan han gett sig in i det.
– Då var det bättre ekonomiskt än vad det är i dag, särskilt ersättningen för ekomjölken. Man vill ju vara säker på att få betalt för det man gör, och nu är det tveksamt om man verkligen får det, säger han.
Den som vill ställa om till ekologiskt jordbruk måste först ha jorden i karens ett par år för att gifter och bekämpningsmedel ska går ur den. Att sedan driva ett certifierat KRAV-jordbruk, som Mats Eriksson gör, innebär att man måste följa ”en hel bibel av regler”, som han uttrycker det.
– Det är mer av en utmaning än konventionellt jordbruk. Man behöver planera bättre eftersom det inte är lika lätt att rätta till misstag i efterhand. Kommer det till exempel ogräs kan jag ju inte använda bekämpningsmedel.
Men vad är den största fördelen då med att vara ekologisk bonde?
– Det är skönt att slippa gifter. Jag gissar att min hälsa blir bättre.
Femton procent av jordbruksmarken i Uppsala län brukas på ekologiskt sätt. Snittet för hela landet är sexton procent. Målet har varit att tjugo procent av den svenska jordbruksmarken ska vara ekologisk 2013. Men dit är det alltså långt, inte minst med tanke på att utvecklingen tvärnitade i fjol.
Johan Lundberg som jobbar med jordbruksstöd på Länsstyrelsen i Uppsala län tror precis som Mats Eriksson att det minskade intresset för ekologiskt lantbruk har att göra med ekonomi.
– Ersättningsnivån för ekologiska jordbruk har varit densamma sedan 2007. Jag märker en pessimism bland lantbrukarna över att det blir mindre lönsamt.
Vad krävs för att det ska bli fler ekologiska lantbruk?
– Dels borde väl kanske ersättningen bli högre. Och framför allt krävs att konsumenterna vill ha mer ekologiskt. Det tar tid och kraft att bli ekologisk lantbrukare, och man ska kunna veta att det finns en tillräcklig efterfrågan.