Ingen munkavle på personal i vårdföretag

Uppsala läns landsting är ett av få landsting som värnar den så kallade meddelarfriheten även när sjukvården övergår i privat regi.

Meddelarfriheten är en förutsättning för att man ska kunna utveckla en verksamhet, säger Maria Carles, sjuksköterska vid Uppsala Närakut.

Meddelarfriheten är en förutsättning för att man ska kunna utveckla en verksamhet, säger Maria Carles, sjuksköterska vid Uppsala Närakut.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-01-10 00:01
Meddelarfriheten är en rättighet för offentliganställda att uttala sig om sitt arbete utan att bestraffas.
När offentligt skattefinansierad vård övergår i privat regi är det inte självklart att den medborgerliga meddelarfriheten följer med. Frågan har aktualiserats efter att allt mer av landstingens och kommunernas verksamhet övergår i annan driftsform.

Endast ett fåtal landsting har skrivit in meddelarfriheten i avtalet med privata entreprenörer. Uppsala är ett av dem.
- Grundlagen säger inget om offentliganställda, utan om medborgare. Det är självklart att det som meddelarfriheten reglerar i dag ska den också reglera i morgon, säger Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande (m).
Han anser att det centrala är att landstinget som beställare vet var skattepengarna tar vägen. Därför är meddelarfriheten och den offentliga insynen viktig.
- Men vi ska inte göra någon övertolkning, det får inte bli så att företag som erbjuder landstinget tjänster hämmas i sin verksamhet, säger Erik Weiman.

Thomas Andersson är administrativ chef vid Precare Mälardalen AB, företaget som sedan årsskiftet driver Uppsala Närakut. Han har ingen uppfattning om meddelarfrihet är bra eller dåligt.
- Vi har accepterat de förutsättningar som finns i avtalet med Uppsala läns landsting och där ingår meddelarfrihet för de anställda, säger han.
Maria Carles är sjuksköterska vid Uppsala Närakut. Hon visste inte att meddelarfrihet var ett krav från landstingets sida i samband med upphandlingen av den nya akuten.

- Det var ju positivt eftersom jag tycker att meddelarfrihet är en självklar förutsättning för utveckling. För mig känns det också tryggt eftersom det här är en ny verksamhet, säger Maria Carles.
Den borgerliga alliansen i landstinget har tidigare aviserat att fler verksamheter blir föremål för upphandling. Det gäller mammografin, sjukvårdsrådgivningen, tre vårdcentraler och möjligtvis delar av psykiatrin.
- De privata entreprenörerna måste acceptera att de anställda har meddelarfrihet, säger Christina Södergren, upphandlingschef i landstinget.
Fakta:
Meddelarfriheten stadgas i grundlagens tryckfrihetsförordning.
Meddelarfrihet innebär att anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter. Undantag från meddelarfriheten gäller vissa allvarliga brott mot exempelvis rikets säkerhet. Meddelarfriheten innebär att det är förbjudet att efterforska källor. Anställda som lämnar uppgifter till massmedia har meddelandeskydd vilket innebär att det är brottsligt att röja deras identitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om