Ingen kvinnojour under dagtid

Kvinnojouren stänger nästa år sin verksamhet dagtid. Orsaken är det minskade anslaget från kommunen.— Det är ytterst beklagligt. De våldsutsatta kvinnorna behöver det stöd som kvinnojouren ger säger Christina Lundh vid Rikskvinnocentrum i Uppsala.

Uppsala2004-12-04 00:00
Kvinnojouren har i dag öppet dagtid fyra dagar i veckan. Två avlönade anställda tar emot telefonsamtal och besök. Övrig tid kan utsatta kvinnor få hjälp av stödpersoner som arbetar ideellt för jouren.
- De flesta kvinnor kontaktar oss just dagtid. Ofta ringer de när mannen gått till arbetet eller från sitt eget jobb: Men vi ser ingen annan lösning än att slå igen dagtid, säger Ingetora Gumbel vid kvinnojouren
Det årliga anslaget från kommunen till kvinnojouren är nästa år nere i 300 000 kronor, vilket innebär en minskning med 450 000 kronor jämfört med 2003. Bakgrunden till det minskade bidraget är bland annat att kommunen startat ett eget skyddat boende.

Arbeta i team
Anslaget på 500 000 kronor till kvinnojouren 2004 har gått till två tjänster på 75 procent vardera. Enligt Ingetora Gumbel anser kvinnojouren inte att det är möjligt att fortsätta dagverksamhet med minskad personalstyrka.
- Vi har redan dragit ned med en tjänst. Vårt arbete handlar om att arbeta i team runt kvinnan. Det skulle vara meningslöst att fortsätta med exempelvis två tjänster på 50 procent. Redan i dag går de anställda på knäna, säger Ingetora Gumbel, som själv är barnledig.

Inga spår
I Uppsala kommun finns hjälp att få även hos socialtjänst, Rikskvinnocentrum, polisen med sin brottofferenhet samt vid brottsofferjouren. Ingetora Gumbel menar att många kvinnor söker sig till just kvinnojouren eftersom de vill vara anonyma.
- De vet att vi inte för journaler. Man lämnar inga spår efter sig hos oss. Det är för många kvinnor avgörande för att de ska våga söka hjälp.
Även vid brottsofferjouren kan misshandlade kvinnor söka stöd anonymt. Men verksamheten, som får 140 000 kronor nästa år av kommunen, bygger på insatser av ideella stödpersoner, som främst är tillgängliga kvällar och helger. En avlönad samordnare arbetar 50 procent.
— Det är olyckligt om kvinnojourens dagverksamhet försvinner. Vi har märkt att allt fler misshandlade kvinnor söker sig även till oss, säger samordnaren Kerstin Marin.

Oerhört allvarligt
Anna Hedlin vid Uppsalapolisens familjevåldsenhet beklagar kvinnojourens beslut. Det gör även Christina Lundh, biträdande chef vid Rikskvinnocentrum som är en specialistenhet inom hälso- och sjukvården för kvinnor som utsatts för våldtäkt eller misshandel.
— Våldsutsatta kvinnors situation är ofta komplex. Ibland befinner de sig i ett skede då de inte är mogna för en kontakt med myndigheterna. Därför behövs både de insatser som myndigheter och kvinnojourer kan erbjuda. Det är oerhört allvarligt om dagverksamheten vid kvinnojouren försvinner, säger Christina Lundh.
Ordförande för ansvarig nämnd, Randi Graungaard (v), säger att hon inte kan kommentera huruvida kvinnojouren får behålla anslaget på 300 000 kronor om dagverksamheten läggs ned.
- Vi får ta en diskussion om detta i nämnden. Det är en nyhet för mig att man avser lägga ned dagverksamheten, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!