Ingen kaloriredovisning på Uppsalas konditorier

Från och med fredagen riskerar New Yorks restaurangkedjor och kaféer böter om de inte tydligt redovisar hur många kalorier deras mat innehåller. I Uppsala är kunder och konditoriägare inte särskilt imponerade över beslutet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-07-17 11:39
- Den som vill ha ett bakverk, kommer inte att väja för en fet kaka, säger Sofia Scott, som är delägare på Café 018 i centrala Uppsala.
Som ett led i att hindra fler amerikaner från att bli överviktiga antogs lagen om kalorimärkning i New York i våras.

På Ofvandahls konditori på Sysslomansgatan i Uppsala är ägaren Tommy Kuhlman dock tveksam till att det skulle ge någon effekt. Han har nämligen inte hört en enda person fråga om hur mycket fett en kaka eller ett bakverk innehåller.
- Det här är en kaloririk bransch och det känner våra kunder till. Men med tanke på hur mycket vi influeras av USA kommer en liknande lag säkert hit för eller senare, säger han.
Vid ett fönster i ett av de inre rummen på konditoriet sitter Fredrik Kosalla, som är på besök från Tyskland, med en kopp kaffe och en croissant
- Nej, jag bryr mig inte alls om hur många kalorier det här innehåller. Jag ville ha en kaffe och en croissant, så enkelt var det. De flesta lägger nog inte någon större vikt vid kalorier, säger han och tar en tugga av sin franska giffel.

Inte heller André Koluman, ägare av Café Linné Hörnan, tror att det finns någon större efterfrågan på en kaloriredovisning av det som serveras.
- Det här är nog fel ställe att komma till om man vill äta kalorisnålt. Vi har inte märkt att våra kunder har något intresse av att veta hur mycket energi de får i sig, men det kan förändras om ett par år, säger han.
Inom EU finns i dag inga villkor på att redovisa energiinnehållet i matvaror, så länge man inte säljer dem som exempelvis sockerfria eller lightprodukter. Däremot har man fört diskussioner om att införa krav på en energiredovisning för färdigförpackade varor.

- Att redovisa kalorier och ingredienser är tvådelat. Å ena sidan är det ett sätt att informera, å andra sidan kan det ibland inge en falsk säkerhet hos konsumenterna eftersom uppgifterna inte alltid stämmer helt. Vad EU fokuserar på i dag är inte redovisning av kalorier, utan diskussioner om en eventuell märkning för allergiker, berättar Birgitta Lund, som är avdelningschef på regelavdelningen vid Livsmedelsverket i Uppsala.
Karin Blom Malmberg, dietist på Akademiska sjukhuset i Uppsala, ser också vissa risker med en kalorimärkning.
- Det kan locka fel grupper, exempelvis personer med någon form av ätproblematik, i stället för den egentliga målgruppen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!