Ingen kallas till vaccinering

Ännu finns ingen färdig plan för hur influensavaccineringen ska gå till i länet. Klart är dock att inga kallelser ska skickas ut och att riskgrupperna kan bli utan förtur.

Uppsala2009-09-22 15:13
Om ungefär tre veckor, i mitten av oktober, ska influensavaccineringen vara i gång i Uppsala län. Landstinget vet inte ännu hur många doser vaccin man kommer få tilldelat per vecka och därför går det inte att beräkna exakt hur många som får vaccinet den första omgången. Personal inom hälso- och sjukvård ska i vilket fall vaccineras först.
- Ifall influensan bryter ut ordentligt är det viktigt att några kan ta hand om de sjuka, förklarar Anders Björklind, chefsläkare och ordförande i landstingets ledningsgrupp, prioriteringen.

Förhoppningen är att man samtidigt kan börja vaccinera personer som skulle drabbas hårdare av en influensa. Det finns dock inte längre någon garanti för att dessa riskgrupper får förtur. Allra viktigast är i stället att så många som möjligt snabbt får vaccin, enligt Anders Björklind.
- Det är ett övervägande vi ska göra. Om riskgrupperna vaccineras först kommer det göra att massvaccineringen tar längre tid, säger Anders Björklind.
Han tillägger att även riskgrupperna drar nytta av att allmänheten får vaccinet så fort som möjligt.
- Cirkulationen av virus minskar och det skyddar också riskgrupperna. Ju fler som vaccinerar sig, ju bättre, säger Anders Björklind.

Ingen kommer att få någon kallelse till vaccinering. Det skulle bli för administrativt omfattande, enligt Anders Björklind.
I stället kommer information om platser och tider att gå ut via annonser exempelvis i media. Ett särskilt telefonnummer, dit man kan vända sig med frågor om vaccineringen, ska troligen också lanseras.

I Uppsala kommer vaccineringen att ske på fyra särskilda platser medan man i övriga kommuner förmodligen använder den vanliga primärvården. För att klara av arbetet har landstinget efterlyst volontärer som kan hjälpa till och intresset har varit stort.
- I förra veckan hade omkring 400 personer anmält sig, säger Anders Björklind.

Hur lång tid det kommer att ta innan vaccinationen är klar vet man inte. Gällande uppgifter att varje person måste få två doser vaccin kan komma att ändras. I förra veckan uppgav världshälsoorganisationen WHO att det kan räcka med en dos.
- Vi har inte fått något formellt besked ännu, men om det visar sig stämma kan vi klara vaccinationen på 9 veckor i stället för 18 veckor. Nackdelen är ju att man med en dos får en något lägre immunitet, men det dämpar ändå spridningen, säger Anders Björklind.

Som synes är ännu mycket oklart. En logistikledningsgrupp har till uppgift att detaljplanera vaccineringen och ska ge säkrare besked senare i veckan. Anders Björklind störs dock inte av att en hel del arbete återstår på kort tid.
-Min bedömning är att vi hinner och att vi klarar av att genomföra vårt uppdrag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om