Ingen hjälplinje för självmordsbenägna i Uppsala

Den som ringer psykiatriakuten kommer ofta inte fram. Och häromdagen togs telefonnumret helt bort från Akademiska sjukhusets hemsida. Nu finns ingen telefonlinje för självmordsnära personer i Uppsala, vilket väcker starka reaktioner.

Elisabeth Axberg på föreningen Attention är mycket kritisk till att det i Uppsala nu inte finns någon telefonlinje i vårdens regi för personer med självmordstankar. "Att snabbt få prata med någon kan vara skillnaden mellan liv och död."

Elisabeth Axberg på föreningen Attention är mycket kritisk till att det i Uppsala nu inte finns någon telefonlinje i vårdens regi för personer med självmordstankar. "Att snabbt få prata med någon kan vara skillnaden mellan liv och död."

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2021-02-13 08:45

Personer som jobbar mot psykisk ohälsa i Uppsala har den senaste tiden upprörts över hur sällan någon svarar på psykiatriakutens telefon.

– Vi har inte resurser att bemanna en telefonrådgivning. Vi måste fokusera på vårt huvuduppdrag, vilket är att hjälpa personer på plats, säger Jonas Nilshed, avdelningschef för vuxenpsykiatrins akutmottagning på Akademiska sjukhuset. 

Tidigare har psykiatriakutens nummer funnits på sjukhusets hemsida. Det har också förmedlats till patienter och anhöriga. Men häromdagen togs numret helt bort från hemsidan. 

– Det verkar finnas en utbredd missuppfattning om att det är en stödlinje. Men det är främst ett nummer som är tänkt att ge anhöriga information. Eftersom vi inte vill ge falska förhoppningar är det bättre att ta bort det, säger Jonas Nilshed.

Ringer det ofta personer som mår riktigt dåligt till numret?

– Ja. Behovet är enormt. Men den som är i behov av akut psykiatrisk vård ska komma hit, inte ringa. Det är så vårt uppdrag ser ut.

Så vart ska de nu ringa?

– Till 1177 som har sjukvårdsrådgivande ansvar. Eller, om det är riktigt akut, till 112.

Fram till 1 januari 2020 fanns ett nationellt telefonnummer, Hjälplinjen, som riktade sig till personer med psykiska problem. Men när landets regioner inte längre ville betala för linjen lades den ner. Det innebär att det i Uppsala nu inte finns någon telefonlinje i vårdens regi för den här gruppen.

– Det är oerhört illa. Att snabbt få prata med någon kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Elisabeth Axberg på Attention, en förening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Ringer man 1177 kopplar de till psykiatrins telefon som inte är bemannad. Är det akut hänvisas man till 112. Men vi har medlemmar som gjort självmordsförsök som säger att de aldrig skulle ringa 112, det de behöver är någon att prata med.

undefined
"Vi har medlemmar som gjort självmordsförsök som säger att de aldrig skulle ringa 112, det de behöver är någon att prata med", säger Elisabeth Axberg på föreningen Attention.

Det finns ideella stödlinjer, men föreningarna som driver dem har larmat om att de inte på långa vägar hinner besvara alla samtal.

– Det är väldigt bra att de finns, men det behövs också en kvalitetssäkrad linje där man kan vara säker på att människor med rätt utbildning kan ge stöd, säger Elisabeth Axberg.

Även oppositionsregionrådet Vivianne Macdisi (S) är starkt kritisk, och har lyft frågan i regionfullmäktige. Hon menar att 1177 inte kan vara en ersättning eftersom de saknar utbildning för samtal med självmordsnära personer.

– Jag förstår att läget är tufft för psykiatrin. Men enligt region Uppsalas suicidpreventionsplan är en av de viktigaste insatserna att det finns en telefonlinje att ringa om man har självmordstankar. Då måste det prioriteras. Man behöver bemanna upp i stället för att ta bort numret, säger hon.

Vivianne Macdisi jämför med vårdcentralerna, där man mäter i minuter hur lång tid det tar att komma fram på telefon.

– Men för personer med allvarlig psykisk ohälsa lägger man nu alltså ner den enda telefonlinjen. Jag kräver att vi håller telefonlinjen öppen och tillgänglig.

undefined
"Det här är så upprörande. Jag kräver att vi håller telefonlinjen öppen och tillgänglig", säger Vivianne Macdisi, regionråd (S) i opposition som tagit strid för frågan i regionfullmäktige.

Det blågröna politiska styret har i dagsläget inga planer på att bemanna upp psykiatriakutens telefon.

– Nej, inte som det ser ut nu, säger regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L).

I regionens suicidpreventionsplan står att en sådan linje är viktig?

– Vi erbjuder stöd via 1177 och tittar nu på om vi behöver utbilda personalen där mer.

Viktigt att söka hjälp

Har du självmordstankar? Prata med någon! Har du ingen anhörig/vän att prata med kan du kontakta en stödlinje, t ex Självmordslinjen på tel 90101, BRIS på tel 116 111 eller Jourhavande präst som nås via 112.

Är du närstående? Våga fråga om personen har självmordstankar, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta, de går att påverka. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång: ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!