Ingen handelstopp på nyår

I natt firas det persiska nyåret, Nouruz. Maten är en viktig del av högtiden men den svenska handeln är trevande i sina försök att hitta rätt i floran av nya traditioner och osäker på vad det kan ge ekonomiskt.

Johanna Palmqvist på Coop förbereder inför det persiska nyåret.

Johanna Palmqvist på Coop förbereder inför det persiska nyåret.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-03-20 00:01
Ramadan, muslimernas fastemånad, hamnar exempelvis på elfte plats i Svensk handels ranking över årets mest inkomstbringande helgdagar, efter både halloween och nationaldagen. Svensk handel tror dock att de nya högtiderna är värda att uppmärksamma mer. Som vägledning har både Svensk handel och KF har tagit fram etniska almanackor där de viktigaste helgdagarna presenteras.

- Om bara några veckor firas exempelvis det thailändska nyåret. Allt det här är ju ganska nytt så vilka högtider vi kommer att uppmärksamma särskilt får framtiden utvisa. Vi vet inte heller vad det ger ekonomiskt. Invandrare är en stor kundgrupp i Uppsala som vi inte riktat in oss fullt ut på ännu, säger Anders Olsén säljchef för kolonialvaror vid Coop Forum i Uppsala.

Så här långt har handeln satsat mest på Ramadan. Inför det persiska nyåret ser grossisten Sevan i Stockholm, som förser både Axfood, Ica och Coop med etnisk mat, ingen motsvarighet i försäljningen. Sevan säljer lite mer kakor och bakelser, men relativt små volymer. Coop Forum är en av kunderna.
- Vi har köpt in persiskt nyårsgodis och skyltat upp kring det. I övrigt har vi vårt nya sortiment Världens mat, säger Anders Olsén.

Flera andra handlare som UNT talat med har valt att enbart hålla sig till sitt standardsortiment.
- Nyåret är viktigt för många perser. Men inte lika stort som Ramadan. Många vill har frukt och grönt, nötter och sådant har vi alltid. Vi har inte kompletterat med något speciellt utan laddar i stället upp inför påsken. Men de etniska grupperna blir viktigare och viktigare för oss, säger Thomas Gäreskog butikschef på Ica Kvantum i Uppsala.
Willys storsatsade under Ramadan, men ligger lågt nu och erbjuder inget speciellt till det persiska nyåret utöver sitt "etniska" sortiment som finns till vardags.

FAKTA så rankar svenska handlare högtiderna utifrån försäljning.

1. Jul
2. Nyår
3. Midsommar
4. Påsk
5. Pingst
6. Mors dag
7. Fars dag
8. Alla hjärtans dag
9. Halloween
10. Nationaldagen
11. Ramadan
12. Rosa lördagen

Källa: Svensk Handel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!