Ingen given vinnare i valet

Sverige kan hamna i ett mycket osäkert parlamentariskt läge efter höstens val. Någon form av minoritetsregering kommer sannolikt att styra, och den kan vara ledd av SD.

Li Bennich-Björkman tror att SD mycket väl kan bli största parti och får frågan om att bilda regering.

Li Bennich-Björkman tror att SD mycket väl kan bli största parti och får frågan om att bilda regering.

Foto: Charlotte Winberg

Uppsala2018-08-19 13:00

Stig-Björn Ljunggren, fristående S-märkt statsvetare och författare från Uppsala, tror inte att det kommer att gå att bilda en regering med en stabil majoritet om man utgår från de valprognoser som finns i dag där Sverigedemokraterna har runt 20 procent av valmanskåren.

Hans mest troliga scenario är att moderatledaren Ulf Kristersson bildar en minoritetsregering med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

– En sådan regering samlar troligen drygt 40 procent av väljarna. Är det så att Kristdemokraterna håller sig kvar i riksdagen så blir den lite starkare. Men det bygger på att de andra accepterar och släpper fram en sådan regering, säger Stig-Björn Ljunggren.

För att SD ska ge M stöd tror han partiet kommer att kräva att bli accepterat som ett parti bland andra, exempelvis få ledande positioner i riksdagens utskott.

– Man kommer också att kräva att Ulf Kristersson driver en restriktiv flyktingpolitik. Men jag tror det dröjer ytterligare en mandatperiod innan vi får se SD i regeringsställning. Partiet är fortfarande inne i en fas av att bli accepterat som ett regeringsdugligt parti, säger Stig-Björn Ljunggren.

Det tror inte Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Hon framhåller att läget är oerhört osäkert och svårt att sia om, men tror att SD mycket väl kan bli största parti och därmed få frågan om att bilda regering.

– Många önsketänker nog att det här inte ska ske, men jag tror att det finns många framför allt inom socialdemokratin som länge varit mycket lojala med partiet men där lojaliteten nu släppt. De kan tänkas gå över till SD eller helt enkelt låta bli att rösta, säger hon.

Det naturliga är att SD vänder sig antingen till S eller M för att få till stånd en regeringsbildning.

– Frågan är om Moderaterna skulle tacka nej. Jag är inte säker på det. Både M och S vill regera och priset för att göra det tillsammans med SD är lägre för Moderaterna. Det finns dessutom ett tryck inom partiet för ett samarbete och de samarbetar redan i dag i flera kommuner.

Är SD moget för ett samarbete?

– SD har utvecklats till ett mer stabilt parti de senaste åren. Om KD åker ur riksdagen så finns inte alliansen mer och då kan moderaterna legitimera ett regeringssamarbete med att man på så sätt tar ansvar och respekterar folkviljan. Går ett samarbete med SD bra så är dagens diskussion om SD:s duglighet glömd om ett par år. Politik handlar ju mycket om att skapa möjligheter och ta chanser när de uppstår, säger Li Bennich-Björkman.

Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap vid Uppsala universitet, anser att positionerna är låsta. Varken vänstern eller högern vill regera med SD. Helst skulle han vilja se att Socialdemokraterna gick i koalition med hela alliansen.

– Men det är inte politiskt gångbart eftersom Socialdemokraterna vill splittra alliansen och jag har svårt att se S och M i samma regering, säger han.

Ett annat alternativ är att skapa en så kallad vågmästarregering.

– Man skulle kunna tänka sig att Centern och Liberalerna bildar en liten vågmästare i mitten, som ibland samarbetar med M och ibland med S, säger Leif Lewin.

Också Stig-Björn Ljunggren ser ett möjligt scenario med en mittenregering ledd av centerledaren Annie Lööf eller liberalernas Jan Björklund.

– Socialdemokraterna har förlorat många väljare till "högern". Då kan stöd till en mittenregering vara ett sätt att inte medverka till att ett samarbete mellan SD och M får en chans att fördjupas, säger han.

Blir det en kraftig lågkonjunktur under den kommande mandatperioden och instabila omvärldsförhållanden, exempelvis mellan USA och EU eller Ryssland, så tror Stig-Björn Ljunggren att S och M kommer att bilda ett brett samarbete över blockgränsen.

– När det blir tumult gör arbete och kapital upp för att skapa stabilitet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!