Ingen förskollärarbrist i Uppsala

Trots att förskollärarbristen är stor i Sverige har Uppsala kommun redan klarat av rekryteringen av förskollärare inför höstterminen. Ett skäl är att kommunen höjt förskollärarlönerna så att förskollärare tjänar lika som grundskollärare i de lägre årskurserna.

Uppsala2005-08-08 11:35
Medan bristen på förskollärare är stor i resten av landet har Uppsala kommun redan klarat av så gott som all rekrytering av förskollärare inför höstterminsstarten.
— Här i Uppsala har vi ett positivt läge, både ekonomiskt och vad gäller personalen. Rekryteringarna inför höstterminen var i stort sett klara redan innan sommaren, säger Pia Sparreskog, chef för förskolan i Uppsala kommun.
Bristen på förskollärare i landet är stor. Enligt en undersökning från Högskoleverket är det bara en dryg fjärdedel av de nyutexaminerade studenterna, 1 200 av 4 400, som vill jobba i yrket. Därtill kommer att pensionsavgångarna också är stora under de kommande åren.
Pia Sparreskog anser att det bara finns en väg att gå för att göra yrket attraktivt: att ge det högre status.
— Och vi måste bli bättre på att berätta om vad verksamheten handlar om, att värdera yrket högre. Det här jobbet handlar inte om att byta blöjor. Förskollärarna lägger i sitt viktiga arbete grunden för ett livslångt lärande.
Hon har flera teorier till varför Uppsala är en så intressant kommun att jobba i.
— En anledning till att förskollärarna gärna söker sig hit är möjligheten att jobba med en ny verksamhet. Vi bygger ut och bygger nytt i kommunen, och att få vara med om en nystart känns naturligtvis känns inspirerande.
Även kommunens aktiva arbete för att höja yrkets status har spelat in, tror Pia Sparreskog.
— Vi har satsat mycket på förskollärarna och på olika projekt som skall utveckla och stimulera deras arbete.
Sist men inte minst har Uppsala kommun höjt lönen, så att en förskollärare tjänar i dag lika mycket som en grundskollärare som undervisar i de lägre årskurserna, säger Pia Sparreskog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om