Ingen förare till brandbilen

En brandstyrka i Öregrund stod nyligen utan förare med C-körkort. Även på andra stationer vid Uppsala brandförsvar råder brist på personal.

Förarlöst. I Öregrund fanns ingen med C-körkort vid ett pass i början av september.  Inget larm skedde, men Uppsala brandförsvar säger att man har behov av att utbilda fler brandmän för C-körkort.

Förarlöst. I Öregrund fanns ingen med C-körkort vid ett pass i början av september. Inget larm skedde, men Uppsala brandförsvar säger att man har behov av att utbilda fler brandmän för C-körkort.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2017-09-16 11:00

C-körkort krävs för att köra brandbil. En veckodag i början av september var två personer i Öregrund i beredskap i stället för tre, och ingen av de två hade C-körkort. Om något allvarligt inträffat hade brandstyrkan alltså inte kunnat ta släckbilen som finns vid brandstationen.

Uppsala brandförsvar (UBF) har liknande problem på flera håll. I Öregrund finns liksom på övriga brandstationer en mindre bil som kan framföras med vanligt B-kort. Det mindre fordonet kompletterades med släcksystem just för att minska konsekvenserna om det skulle uppstå en brist på C-kort, säger Elisabeth Samuelsson som är produktionschef vid Uppsala brandförsvar.

– Den är utrustad med extra utrustning för att kunna påbörja insatser i väntan på förstärkning.

Förutom det mindre släcksystemet finns utrustning för att göra sjukvårdsinsatser, till exempel vid trafikolyckor eller larm om hjärtstopp. Men de större brandbilarna har en helt annan kapacitet att släcka en brand och i höst utbildas flera medarbetare för C-kort.

– I dag är vi sårbara vid sjukdomar eller annan frånvaro, men efter höstens utbildningar finns bättre förutsättningar, säger Elisabeth Samuelsson.

Men Uppsala brandförsvar har även generellt en brist på personal till Rib-styrkorna (räddningspersonal i beredskap/deltidsbrandmän). UNT har begärt ut en sammanställning som visar att det saknas personal på samtliga brandstationer som har Rib-styrkor, utom tre (Alunda, Knutby och Söderfors). Störst brist finns i Almunge, Björklinge, Gimo och Skärplinge. Men även i Östhammar, Öregrund och Österbybruk behövs förstärkning med minst två personer. Personal byter ofta med varandra för att lösa ”vardagspusslet” och det finns på en del stationer personer som kan hoppa in och ta vissa pass, säger Elisabeth Samuelsson.

– I helgen har vi öppet hus på alla våra brandstationer, och då hoppas vi kunna inspirera fler till att arbeta med oss.

Den sammanställning som UNT fått ut visar att det finns 224 Rib-anställda vid brandstationerna inom Uppsala brandförsvar. För att undvika att det saknas personer i någon styrka skulle det behövas ytterligare 26 anställda.

Bland rib-personalen inom UBF har det stormat en del kring det nya kollektivavtalet som innebär att ob-ersättning försvunnit och bakats in den ordinarie ersättningen. Anders Ahlström, brandchef i Uppsala, har tidigare sagt till UNT att han inte tror att höjd ersättning är en lösning på rekryteringsproblemet:

– Det här är en nationell utmaning. Men jag tror inte att man tar ett sådant här uppdrag för den fantastiska ersättningen utan för att man tagit på sig ett samhällsuppdrag.

Öppet hus på 20 brandstationer

På lördagen håller Uppsala brandförsvar öppet hus på samtliga brandstationer i Uppsala, Tierp och Östhammars kommuner samt vid brandvärnen i Söderboda och Hjälmunge och museet (gamla brandstationen) i Gamla Uppsala, klockan 12-15. Bland annat sker visning av brandstationen och brandbilarna, och råd ges också om brandskydd. Dessutom erbjuds fika och tipsrunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!