Ingen extra satsning på att städa undan fågelavföring

Uppsala kommun har inte tagit till extra resurser för att hålla badstränderna fria från fågelavföring och döda fåglar. Socialstyrelsen uppmanar till extra vaksamhet i sommar.

Uppsala2006-06-27 00:00
Socialstyrelsen har i ett brev till landets kommuner uppmanat kommunerna att vara extra noga med att hålla badstränder fria från fågelavföring och döda fåglar, som en följd av vinterns larmrapporter om fågelinfluensan.
Sommarjobbare får tillsammans med parkförvaltningen i Uppsala kommun se till att ett 15-tal badstränder, som sköts i kommunens regi, hålls fria från eventuella smittkällor.
Enligt Ingemar Carlsson, chef för parkgruppen i Uppsala kommun, sker det ingen extra satsning i form av mer personal på badstränderna i år jämfört med tidigare säsonger.

— Vi är där varje dag under vardagarna. Vi skurar av bryggorna och städar strandremsorna. De rutinerna har vi oavsett om det handlar om fågelinfluensa eller inte.
Parkgruppen har diskuterat rutinerna inför sommaren med kommunens miljöförvaltning som gjort en inspektion.
- Vår nivå på skötseln av badplatser är redan idag satt ganska högt, säger Ingemar Carlsson.
På ett par av badstränderna, Björklingebadet och Fjällnorabadet, sker det städning även under helgerna.

Under sommaren finns det sammanlagt ett 150-tal sommarjobbare som bland annat röjer upp vid badstränderna. I centrala Uppsala rör det sig om gymnasieungdomar, utanför Uppsala är det högstadieelever som hjälper till på badplatserna.
De som rengör badstränderna har, enligt Ingemar Carlsson, alltid skyddshandskar på sig när de städar.
UNT: Vad gör ni med döda fåglar som hittas?
— Det är sagt att brandförsvaret ska ta hand om dem i år.
Han har hittills upplevt att det varit färre fåglar på badstränderna jämfört med tidigare somrar, vilket medfört mindre fågelavföring än vanligt.
— Framför allt är det Kanadagässen som är ett problem.
Uppsala kommun ansvarar bland annat för badplatserna i Fjällnora, Björklinge, Almunge, Länna och Wik.

FAKTA



Fågelinfluensaviruset H5N1 drabbar främst hönsfåglar, där det ger upphov till allvarlig sjukdom. Viruset har också hittats i flera olika arter av vilda fåglar, främst sjöfågel. I de fall människor har smittats av fågelinfluensavirus har det skett efter mycket nära kontakt med smittade och sjuka tamfåglar. I länder där det inte förekommit omfattande utbrott bland fåglar, till exempel i Sverige, är risken för smitta från vilda fåglar i det närmaste obefintlig.
Källa: Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!