För branschen är julborden viktiga. I hela landet omsätter julborden under en månad två miljarder kronor, enligt Sveriges hotell- och restaurangföretagare.
Under veckorna fram till
jul ska tiotusentals julbordsgäster besöka restauranger och konferenshotell runt om i Uppsala och Uppland.
UNT har ringt runt till ett tiotal. Alla svarar att bokningsläget ser väldigt bra ut, i flera fall bättre än förra året, på en del håll i alla fall inte sämre än tidigare. Någon försiktighet bland företagskunder har man inte märkt.
– Det är precis som att de tänker, nu eller aldrig. Det är bra mycket bättre än förra året, säger Catarina Leijon, som driver Odinsborg i Gamla Uppsala sedan snart två år.
När UNT hälsar på för att ta en bild väntas lunchgäster.
Maten bärs fram i den nationalromantiskt präglade matsalen.
– Det är mer företag som har bokat i år, säger Maria Olsson, servitris.
Samma intryck har man på Matverkstan Kök & Catering i Uppsala, som levererar julbord för allt från 15 till 800 personer.
– Jag tror inte företagen gör avkall på julbordet. Då finns det annat att spara på, säger Christian Bonthron, ägare.
Flustret och Skarholmen har kapacitet att ta emot sammanlagt över 9 000 julbordsgäster. Allt är inte bokat än, men på de mest attraktiva tiderna och platserna finns knappt något ledigt kvar för hela månaden.
– Vi ligger ganska lika förra året. Däremot har vi märkt att man har bokat senare i år, om det beror på vädret eller på ekonomin vet jag inte, säger Johan Berglund, försäljningsansvarig på Svandammen, som äger Flustret och Skarholmen.
På Skarholmen står julbordet för en viktig del av intäkterna och ska dra in lika mycket som tre vanliga månader.
På Flustret är vårmånaderna lika stora när det gäller omsättningen, skillnaden är att då är det nattklubbsgäster som dominerar – i december kommer folk för att äta.
Även Hyllan och Bowlaget, som ingår i koncernen Svensson krogar, har mycket bokningar i år. Även här är julborden viktiga, på Bowlaget står julbordet för en femtedel av årets omsättning.
På konferensgårdar i länet som Krusenbergs herrgård och Gimo herrgård är julbordet ett sätt att kompensera för att få företag lägger konferenser i slutet av året.
– Vi ser ett något bättre läge än förra året. Det är nästan bara vardagar vi har platser kvar i år, säger Gunther Schneider på Gimo herrgård.
Ingen dipp för dopp i julgrytan
Ekonomisk oro och återhållsamhet bland företag och myndigheter har präglat hösten, och sämre tider spås för nästa år. Men det märks inte när det är dags för julbord.
Maria Olsson dukar upp för julbord på Odinsborg.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Skillnader i pris för julbord
Uppsalas (och landets) kanske billigaste julbord står Ikea för. Priset för medlemmar är 99 kronor, övriga får betala 199 kronor.
Många restauranger ligger mellan 400 och drygt 500 kronor för julbordet. Hotell Gillet tar 395 kronor, Sven Dufva 395–435 kronor, Messob 395 kronor, Bowlaget
395–595 kronor, Skarholmen 425–495 kronor, Flustret 495–545 kronor.
I en högre prisklass ligger Hyllan i Saluhallen, men i priset på 665–845 kronor ingår även julshow.