Ingen brist på influensavaccin
Influensavaccinet är på plats och vaccineringen har redan börjat.- Vi kan vara lugna, det kommer inte vara den brist på vaccin som det var förra året, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare på Smittskyddsenheten i Uppsala län.Att vaccineringen dessutom är kostnadsfri hoppas man ska underlätta för de i riskgrupperna.
- Det har inte varit några förseningar vid odlingarna vilket var ett problem förra året och vi har redan inlett vår vaccination, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan som därmed kan lugna alla oroliga.
Enligt ett politiskt beslut skall influensa- och pneumokockvaccination vara gratis för personer äldre än 65 år och för personer inom vissa riskgrupper enligt smittskyddsläkarens anvisningar.
- Vi började med de första vaccineringarna 8 oktober och det ska finnas vaccin i sådana mängder att vi inte behöver oroa oss.
Förseningarna att odla fram ett visst vaccin förra året och de mindre upphandlingarna gjorde det svårt att inledningsvis beräkna efterfrågan på vaccin. Nu hoppas man kunna göra en större utvärdering efter årets insats som kanske kan ge flera och långsiktiga svar.
- Vi vill se hur många det blir som vaccinerar sig så att vi kan utvärdera kampanjen och presentera för våra politiker. Sedan ska vi ta reda på hur vaccineringen på sikt påverkar sjukdomar och dödlighet.
Vaccinationen minskar risken för att bli allvarligt sjuk eller få följdsjukdomar till följd av influensan och är särskilt viktig för alla i riskgruppen.
Influensan kommer vanligtvis till Sverige sent i december eller under januari men redan nu har ett fall rapporterats i södra Sverige, enligt Maud Walan på Apotekets huvudkontor i Stockholm.
- Under kommande vecka kommer vaccinet finns ute på apoteken i Sverige och vi har inte hört att det skulle vara några problem hos de som tar emot alla beställningar.
Vaccination kan göras på vårdcentralerna eller på infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset där man erbjuder drop-in-tider.
Fotnot: Gratis vaccination gäller ålderspensionärer, det vill säga personer födda 1942 eller tidigare. Det gäller även vissa medicinska riskgrupper som personer med kronisk hjärtsvikt, behandlingskrävande kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), svår diabetes, njursjukdom eller gravt nedsatt immunförsvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!