Ingen begränsning av färdtjänstresor

Uppsalabor med färdtjänst behöver inte begränsa sina resor till ett visst antal per år. Gatu- och trafiknämnden sa i går nej till ett sådant förslag.

Uppsala2005-09-09 00:00
I dag finns ingen begränsning i Uppsala för hur många fritidsresor som tillåts för färdtjänstberättigade. Enligt ett förslag skulle taket bli 52 resor om året.
Men det avslogs av gatu- och trafiknämnden vid torsdagens sammanträde.
—Kommunen har bestämt att färdtjänsten ska bidra till ett aktivt liv för de funktionshindrade. Med en resa i veckan går det inte att vara aktiv, säger nämndens ordförande Hilde Klasson (s).

Höjda egenavgifter
Färdtjänsten väntas i år överskrida sina kostnader med sex miljoner kronor. Under året har förvaltningen kommit med en rad långtgående förslag för att få ekonomin i balans.
I våras begärde nämnden en höjning av egenavgifterna för taxiresa med färdtjänst från 20 till 30 kronor eller 30 procent av taxameterbeloppet. För att de nya avgifterna ska gå igenom måste kommunfullmäktige säga ja. Frågan väntas avgöras den 26 september.
I går beslöt nämnden om åtgärder som innebär ett minskat underskott för färdtjänsten på cirka tre miljoner, bland annat genom att dra ner gatuunderhållet. Hilde Klasson tror att flexbussarna på sikt kommer att minska underskotten.

FAKTA


Uppsala kommun har infört en tuffare prövning av vem som har rätt till färdtjänst och antalet tillstånd har minskat med tio procent sedan december 2003.
I maj antog gatu- och trafiknämnden nya riktlinjer för färdtjänsten vilket innebär en ytterligare skärpning:
Ett funktionshinder måste antas bestå i minst sex månader för att en person ska kunna få färdtjänst.
Ledsagare och medresenär måste stiga på och av vid samma plats som färdtjänsttagaren.
Samordning av resor ska eftersträvas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om