Ingen åkning på Studenternas – trots låg smittorisk

Det är just nu ingen åkning för allmänheten på kommunens isar. Det beror till viss del, men inte enbart på pandemin.

Allmänhetens åkning på Studenternas IP dröjer.

Allmänhetens åkning på Studenternas IP dröjer.

Foto: Rolf Hamilton/arkiv

Uppsala2020-11-18 10:06

På Uppsala kommuns webbplats står det att allmänhetens åkning på de kommunala isarna är inställd till följd av covid-19. Men det är bara halva sanningen, enligt Maria Leopardi, enhetschef på kommunen. Åkningen i ishallarna har ställts in på grund av coronan.

Men att det inte går att åka skridskor på Studenternas beror på vädret. Och det finns just nu ingen is på bana 2, där allmänhetens åkning brukar vara. Detta påverkar även den isträning för långfärdsskridskoåkare som brukar hållas på söndagkvällarna.

– Hade det funnits is så hade vi haft öppet för allmänheten på Studenternas, men inte i ishallarna, säger Maria Leopardi.

Det räcker dock inte att isen är på plats.

– Vi måste invänta en tolkning av om det nya direktiven om max åtta personer gäller i det här sammanhanget. Men kommunen har inget uppdrag att stänga folk ute från offentliga platser, säger Maria Leopardi.

Risken för smittspridning på isen bedöms dock vara mycket låg, enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

– En rad olika studier visar att smittspridningen är oerhört mycket lägre utomhus. Dessutom är det inte en miljö där man står ansikte mot ansikte med folk. Jag skulle bedöma att det är en oerhört liten smittrisk om det är symtomfria personer som åker skridskor, säger Anna Gillman.

undefined
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, säger att skridskoåkningen på Studenternas inte är någon risk.

I ishallarna är risken något högre. Där kan man behöva begränsa antalet människor på isen, även om risken där är låg, enligt Anna Gillman.

– Luftvolymen har betydelse. Alla förstår att det inte är någon smittrisk i Domkyrkan, oavsett om det är 8 eller 50 personer där. Men sen är det också en polisiär fråga vad som är en allmän samling. Det är mer en lagfråga än en smittspridningsfråga, säger Anna Gillman.

Skälet till att isläggningen dröjt är det milda vädret i kombination med blåst. All kylkraft har behövt koncentreras till bana 1, där bandymatcherna spelas, för att få till en åkbar is. Det har ändå inte räckt, och under måndagen smälte linjerna fram i isen, vilket innebär att bokade aktiviteter fick ställas in.

Stefan Wittberg, ansvarig för Studenternas IP, säger att det kyligare väder som väntas mot helgen gör att isläggningen på bana 2 kan påbörjas i början av nästa vecka. Det tar sedan en vecka att få till en åkbar is.

– Det går lite fortare på bana 2 som har betongunderlag än på bana 1 där det är grus, säger Stefan Wittberg.

Karta: Studenternas IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!