Ingångslöner för plusjobbare

Avtalen om plusjobb är nu klara i Tierp och Östhammar, övriga kommuner i länet beräknas följa efter nu i veckan. Den stora stötestenen i förhandlingarna har gällt lönevillkoren för plusjobben.

Uppsala2006-01-10 00:00
Fackförbundet Kommunal har förhandlat fram avtalen om plusjobb med respektive kommun. Först ut är Tierp och Östhammar som kan ha plusjobbare på plats redan nästa vecka.
— Det är egentligen inga konstigheter. Plusjobbare ska fungera som ordinarie arbetskraft, ha samma arbetstider, semester, utbildning och så vidare, säger Mats-Ola Hjelm, ombudsman med ansvar för Nordupplandskommunerna.
På förhand fanns en farhåga att arbetsgivarna, kommuner och landsting, skulle se plusjobben som en möjlighet att fylla luckor från jobb som rationaliserats bort. Men enligt ombudsmännen har parterna här varit överens, det blir kvalitetshöjande jobb utöver den vanliga organisationen, som det är tänkt.

Stötestenen har i stället varit lönerna. Inom exempelvis äldreomsorgen gäller 14 000 kronor som lägsta lön för outbildade enligt det centrala avtalet, medan enskilda kommuner ofta ligger högre.
— Arbetsgivarna hade väl gärna sett den centrala nivån och att den skulle gälla i två år framåt, säger Mats-Ola Hjelm.
Nu blir det i stället ingångslönen för varje kommun, i Östhammar 14 800 och i Tierp 14 500 kronor, som gäller för plusjobben. Dessutom kommer eventuella löneökningar under tvåårsperioden plusjobbaren till godo.

Den som har ett plusjobb kommer också att kunna ta ett vanligt vikariat på arbetsplatsen under som mest sex månader och sedan återgå till plusjobbet. Men facket säger nej till kortare vikariat än två veckor.
— Vi vill inte att plusjobben ska användas för att fylla i för sjukdagar.
På tisdagen sker slutförhandlingarna i Uppsala och Knivsta. Enköping och Håbo ska också ha klart med avtalen inom kort. Östhammars kommun kan bli först ut med plusjobb nästa vecka, där preliminärt 23 av länets 430 platser ska fyllas.
Som väntat är det främst inom skola och äldreomsorg som plusjobben kommit till. Arbetsförmedlingarna ska nu försöka matcha jobben mot de cirka 1 600 personer i länet som varit arbetslösa eller i åtgärder under minst två år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om