I Uppsala län jagas det inte varg alls medan grannlänen Gävleborg och Västmanland har fått tillåtelse att fälla tre respektive ett djur. När det gäller Västmanland finns det vargar i områden som i vissa fall gränsar till Uppsala län. Enligt Johan Månsson, rovdjursexpert på länsstyrelsen i Uppsala, har antalet revir ökat rejält de senaste åren i de här områdena.
– Det första reviret bildades vid Uttersberg väster om Färna kring år 2003, sedan dess har beståndet spridit sig till att omfatta en handfull revir. Ett revir rör sig från Västeråshållet ända upp mot Hebytrakten, ett annat från Skultuna norrut upp mot Fagersta, ett annat norrut in i Dalarna och ytterligare ett västerut in i Örebro län, säger Johan Månsson.
Vid fjolårets vargjakt hade inte Västmanland någon tilldelning alls, att man nu tillåts skjuta ett djur kommenterar Johan Månsson så här:
– Naturvårdsverkets bedömning är uppenbarligen att det är en lämplig siffra med tanke på spridningen. För närvarande uppskattas antalet djur till ett tiotal i Västmanlands län, säger han.
Drygt 6 800 licenser har utfärdats för årets vargjakt. För Gävleborg är siffran 540, för Västmanland drygt 250.
– Det är omöjligt att säga exakt hur många jägare det rör sig om eftersom licens kan sökas både för ett helt jaktlag och för en enskild jägare. Dessutom är det inte alls säkert att alla som sökt licens jagar, säger Pierre Ahlgren, rovdjursexpert vid Västmanlands län.
Enligt de jägare som UNT talat med i norra Västmanland är intresset för vargjakten minst sagt svalt.
– När vi i de olika jaktlagen i regionen har pratat ihop oss har vi bestämt att inte genomföra någon gemensam jakt alls och min känsla är att det inte blir många som jagar över huvud taget. De flesta jägare jag talat med tycker att vargjakten är ett hån mot jägarkåren. Det finns gott om varg här och att då skjuta ett exemplar gör det inte mödan värt helt enkelt, säger Sven Eriksson, ordförande i Skultuna/Västra jaktvårdsområde.
Han tror heller inte att det bara finns tio vargar i Västmanlandsskogarna.
– Jag skulle nog säga det dubbla, säger Sven Eriksson som själv har svårt att förstå den rovdjurspolitik som förs.
– Stadsborna vill ha vargar men vill inte ha dem hos sig. Jag tror inte det blir acceptans för att jaga varg förrän stammen blir större och vargar börjar ställa till rejäla problem nära tätorterna. Som det är nu är det vi på landsbygden som drabbas då varg exempelvis dödar får och andra tamdjur, säger han.