Inga spår av S:t Eriks träkapell
Riddartorget i Uppsala tycks hålla hårt på sina medeltida hemligheter. Vid sommarens utgrävning i resterna av S:t Eriks kapell fann arkeologen Ronnie Carlsson från upplandsmuseet inte ett spår av någon tidig medeltida träkyrka.
S:t Eriks kyrka finns omnämnd i dokument från 1278 och 1291. Arkeologerna tror att den första kyrkan var av trä, men när den byggdes vet ingen. De tror också att stenkyrkan, som revs efter den stora stadsbranden 1702, hade byggts omkring år 1400.
- Vi hade hoppats att det skulle finnas kvar några spår av träkyrkan innanför stenkyrkans murar eftersom marken inte har varit utsatt för några ledningsdragningar eller andra störningar i modern tid, men vi gjorde nästan inga fynd alls, säger Ronnie Carlsson.
Inga spår
- För att inte människorna ska bli utan kyrka, tänker vi oss ofta att den nya stenkyrkan byggdes utanför den gamla träkyrkan, som därmed kunde användas som gudstjänstlokal under byggtiden. Träkyrkan revs först när stenkyrkan började bli klar.
Men innanför stenkyrkans norra vägg fanns inte ett spår av någon äldre träkyrka.
Den fråga Ronnie Carlsson nu ställer sig är om det överhuvud taget har funnits någon äldre träkyrka på torget och var den i så fall har legat.
Någon större hjälp av det skriftliga materialet kan han knappast påräkna. Uppgifter i medeltida skrivna källor är knappast särskilt pålitliga. När det gäller S:t Eriks kyrka, dess tillkomst och placering, kan källäget i bästa fall betecknas som oklart.
Föredrag i Norge
- Eftersom träkyrkan troligen var mindre än stenkyrkan, är det förstås tänkbart att träkyrkan har legat någon annanstans på torget.
Ronnie Carlsson hade också en del andra frågor han ville få svar på, till exempel när stenkyrkan byggdes. Den analysen ska han just dra igång efter att ha haft semester.
- Jag har lovat att hålla ett föredrag om utgrävningen på en kyrkohistorisk konferens i Norge i september, så till dess måste jag vara klar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!