Inga planer på alkolås i bussar
En tredjedel av alla nyare bussar på de uppländska landsortsvägarna är redan i dag utrustade med säkerhetsbälten. Vare sig Upplands Lokaltrafik, UL, eller Uppsalabuss satsar däremot på alkolås på bussarna i länet eller i Uppsala.
På bältessidan närmar sig dock Uppsala län "de säkraste länen".
För bälten finns i dag inga krav alls för stadsbussar.
Bälten
UL har däremot ett krav att på landsortsbussarna skall alla nya bussar från modellåret 2004 ha bälten monterade.
— I dag är ett 80-tal av UL:s bussar bältesutrustade, och det blir fler för varje år, säger UL:s informationschef Sture Jonsson.
Livslängden för en buss på UL:s linjer är i snitt cirka sju år, maximalt 12 år.
Inga beställarkrav
Det finns i dag ingen lag om alkolås i bussar, men regeringen vill att det senast 2010 skall vara alkolås i bussar, skolbussar och lastbilar från år 2010.
Det finns inga planer på att tidigarelägga alkolås för Uppsalas stads- eller länstrafik.
— Vi har då och då fört diskussioner om alkolås men inte tagit beslut i väntan på lagstiftningen som vi avvaktar, säger Cilla Franzén på Gamla Uppsalabuss.
Upplands Lokaltrafik har vid upphandling lagt option på alkolås vid upphandling, men inte fått någon beställning på det från ägarna, dvs landstinget och kommunerna.
— I dag finns inga planer på alkolås, men blir det en lag så inför vi förstås dessa, säger Sture Jonsson.
Spolarvätska bov
Ibland förs misstankar fram om att bussföraren är påverkad, i synnerhet vid dåligt väder, då passagerare känt lukt av alkohol.
_ Vid alla misstankar larmar vi polis. Dessbättre har det visat sig, när polisen alkotestat, att det är spolvätskan som luktat sprit och att misstanken varit ogrundad, säger Sture Jonsson.
För att genomföra framtida alkolås i bussar krävs också fackens medverkan. Där är inte inställningen odelat positiv. Bl a är oron om att ett alkolås som krånglar gör att föraren misstänkliggörs i onödan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!