"Inga pengar till lönelyft för lärare"

Bättre löner för duktiga lärare. Det anser Folkpartiets kommunalråd Cecilia Hamenius. Men enligt rektorer i Uppsala räcker pengarna inte till för att öka lönespridningen.

Uppsala2012-03-28 11:08

– Redan i dag sysslar rektorerna med differentierad lönesättning. Om man kan utveckla det ännu mer tror jag det är en väg att gå för att höja lärarlönerna, säger Cecilia Hamenius (FP), kommunalråd och ordförande för styrelsen för vård och bildning.

Christer Jones, rektor på Vaksalaskolan, ställer sig däremot frågande till om det är genomförbart sett till hur det ser ut i dag.
– Jag tror att ingen tycker annorlunda om att duktiga lärare ska ha bra löner. Det gäller bara att ha förutsättningarna för att kunna göra det också. Vi har inget löneutrymme att röra oss med för att göra rejäla satsningar på duktiga lärare. I slutändan blir det därför ingen större skillnad, säger han.
Enligt Christer Jones behöver skolan mer pengar.
– Ska det synas rejält räcker dagens pengar inte till. Då måste jag ta bort en anställd för att ha råd, säger han.

Även Dag Ingvar Nilsson, rektor på Fyrisskolan, tycker att löneutrymmet är ett problem och anser att det även finns ytterligare faktorer som försvårar lönesättningen.
– Det är lätt att säga att skolledarna ska differentiera lönerna mera. Men för att göra det måste vi ha sådana arbetsvillkor att vi kan göra lönesättningen genomskinlig, säger Dag Ingvar Nilsson.

För att man ska kunna ge duktiga lärare bättre lön måste skolan ha möjlighet att bedöma lärarna på ett riktigt sätt.
– Ju mer vi ser läraren i sina arbetsuppgifter, desto mer kan man göra lönesättningen trovärdig. Jag menar att man som skolledare många gånger inte har den tiden för att göra det som Cecilia Hamenius säger.

För att ge skolledningen mer tid arbetar kommunen i dag med att hitta sätt för att underlätta rektorernas arbetsuppgifter, enligt Cecilia Hamenius. Genom att minska deras administrativa uppgifter får de mer tid till att vara ute i den pedagogiska verksamheten. Vad gäller löneutrymmet bestäms lönesumman för skolan i centrala förhandlingar mellan facket och Sveriges kommuner och landsting. Kommunerna bestämmer alltså inte själva i den frågan.

Men är det möjligt att öka lönespridningen om skolorna inte har tillräckligt med pengar?
– Det är möjligt och det sker redan med den lönesumman som de har i dag. Jag förstår deras tanke att pengarna inte räcker till. Men det är inte enbart vi som styr det. Det vi gör är att införa olika slags karriärtjänster för att öka spridningen, säger Cecilia Hamenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om