''Inga pengar kvar till undervisning om vi betalar''

— I princip ska vi betala studenternas egenterapi, men då blir det knappt några pengar kvar till undervisning, förklarar Bo Andersson, rektor vid institutionen för psykologi.Han har sett hur antalet lärarledda timmar blivit färre och färre med åren.

Uppsala2003-12-01 00:00
— Gökungen i boet är terapin, säger Bo Andersson.
Skulle institutionen betala de 50 timmar som studenterna, för att få sin examen, måste gå i terapi blir det inte mycket resurser över till andra kurser.
— Vi erbjuder gratisterapi i grupp men de flesta vill gå enskilt och det kan man förstå.
Bo Andersson berättar att det finns en huvudregel som säger att det som krävs för att bedriva en utbildning ska utbildningsgivare, alltså institutionen, stå för. Det som krävs för att tillgodogöra sig utbildningen ska studenten själv stå för. Med andra ord ska institutionen stå för terapin eftersom den är ett måste för att studenterna ska få ut sin examen. En nyligen presenterad utredning som Högskoleverket har gjort slår fast det. Förslaget ligger på remiss hos Uppsala universitet.

"Inte enkelt"
— Det skulle gröpa ut utbildningen. Som utbildningsansvarig måste jag avgöra var pengarna gör mest nytta. Det är inte enkelt, säger Bo Andersson.
Situationen är dubbel. Studenter som läser på psykologprogrammet är gynnade inom den samhällsvetenskapliga fakulteten. Jämförs de med naturvetare, tekniker och medicinare är de missgynnade.
— Antalet timmar i lärarledd undervisning för humanister och samhällsvetare har sjunkit rejält.
Naturvetenskapliga ämnen kallas våta ämnen och de kräver mer resurser. Det är svaret utbildningsgivare inom den samhällsvetenskapliga fakulteten genom tiderna fått från högre instans. Bo Andersson är osäker på att det stämmer. Den högre summan som exempelvis medicinare får går främst till undervisning, inte till utrustning, menar han.
— Men det är svårt att se hur pengaströmmarna flyter. På läkarprogrammet finns det dessutom en tredje part, landstinget, som delvis finansierar praktiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om