Inga nya pennor - Uppsalas skolor sparar
I tre veckor har grundskolorna i Uppsala kommun haft inköp- och vikariestopp. Nu börjar konsekvenserna märkas också i klassrummen. När material tar slut kan inte nytt köpas in och sjuka lärare får inga vikarier.
Sais Olofors, Leonardo Garroz, Alma Leijonhufvud och Alexandra Filler får pyssla med kottar när flirtkulorna tagit slut.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Han går i klass 2c på Eriksskolan i Uppsala och både han och hans klasskamrater är medvetna om att det numera är lite nya regler på skolan. Eleverna har blivit tillsagda om att skriva på båda sidor av pappren och vara extra noga med att hålla reda på sina pennor och sudd. När det var dags för pyssel fick barnen själva samla kottar och stenar att använda.
- Det är inte jättebra att det är inköpsstopp, även om det samtidigt är bra att man kan återanvända sådant som finns i skogen, konstaterar klasskompisen Alma Leijonhufvud.
Annika Sundström är lärare i klassen. Hon anser att en situation där man inte kan köpa in material inte är hållbar. Än värre tycker hon att vikariestoppet är.
- Är en av oss lärare sjukskriven får vi inte ta in någon vikarie, utan måste dela upp eleverna mellan oss. Inte helt enkelt när det gäller små barn, säger hon och tillägger att följden blir att lärare jobbar trots att de är sjuka.
På Ärentunaskolan i Storvreta brottas man med liknande problem. Karin Andersson är förälder till en niondeklassare där och blev chockad när hon på ett utvecklingssamtal hörde att eleverna inte ens fick nya pennor.
- Jag tappade hakan. Det verkar bara bli sämre i skolan, att de inte ens har råd med sådant grundläggande är en skrämmande utveckling, säger Karin Andersson.
- Det är på bilden de fått slut på vissa pennor och inte kunnat köpa nya, säger Henrik Ljungbom, rektor på Ärentunaskolan men tillägger att läget är akut.
- Vi måste vända på kronorna.
De högstadieelever på Ärentunaskolan UNT pratar med har visserligen hört talas om köpstoppet och att bildläraren inte kan skaffa nya pennor, men tar det rätt lugnt. I personalrummet låter dock rösterna annorlunda. NO-matteläraren Kerstin Ekström är säker på att besparingarna kommer att påverka biologiundervisningen. Färskt material som grishjärtan och koögon är nödvändigt till exempelvis dissekering.
- Köpstoppet är idiotiskt, säger hon och får medhåll av SO- och svenskläraren Jessica Almroth.
- Vi hade beställt nya läroböcker, men det fick gå tillbaka. Nu får vi skapa undervisningsmaterial själva i högre grad, vilket tar tid och energi som kunde gått till att mingla bland eleverna, säger Jessica Almroth.
Rektor Henrik Ljungbom bekräftar.
- Det gäller för lärarna att vara lite uppfinningsrika i undervisningen. Vi beviljar i dag bara mycket nödvändiga inköp, som viss mat till hemkunskapen. Läromedel och liknande skjuts upp till nästa år.
Också på Ärentunaskolan har vikariestoppet varit kännbart.
- Enstaka gånger har elever blivit utan undervisning, säger Henrik Ljungbom.
Det var i mitten av oktober beskedet kom om att köp- och vikariestopp råder i alla Uppsalas grundskolor. Beslutet togs av skolchef Per Petterson.
- Jag såg att prognosen för 2008 hade en tendens att försämras utifrån skolans budget och införde stoppen som stöd till rektorerna, säger Per Petterson.
Han säger sig inte ha fått några reaktioner från skolorna angående materialinköpen, men vikariestoppet har medfört en del diskussioner. Inköp- och vikariestoppet kommer fortsätta i skolorna ända till årsskiftet då den nya budgeten börjar gälla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!