Under måndagen presenterades den genusanalys som genomförts efter att den professur som utlysts vid fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap (NJ) förra våren inte fått en enda kvinnlig sökande. Trots att ämnet i fråga bedömts ha en jämvikt mellan kvinnor och män.
Anneli Häyrén, forskare vid Genusvetenskapliga institutionen på Uppsala Universitet, är den som genomfört analysen på nio utannonserade tjänster.
Det undersöktes hur optimal fakultetens rekrytering egentligen var och vart problemet låg med att kvinnliga akademiker inte sökte vissa tjänster.
– På samma sätt som andra naturvetenskapliga områden är det en till stor del manlig kontext, vilket också avspeglas i annonserna. Det behöver utredas vidare, men i annonserna finns det indikationer på att rekryteringarna riktas mot att behålla ett manligt område enkönat genom väldigt specifika formuleringar och att de är uttalat riktade mot ett fält. Om en manlig kontext avspeglas söker kvinnor ofta inte tjänster, säger hon.
En annan viktig faktor som avskräcker sökande är sammanhanget som tjänster utlyses ur.
Det finns enligt Anneli Häyrén ofta en vilja att man i ett enkönat eller på andra sätt likartat sammanhang, såsom en manligt dominerad arbetsplats, också vill behålla det sammanhanget genom att rekrytera de som liknar sammanhanget. Snarare än den som bäst uppfyller det egentliga kravet på en tjänst.
– I många fall är rekryteringen redan klar innan den börjat eftersom man fortsätter att rekrytera likhet. Det blir liksom ’Kalle ska sluta, nu behöver vi rekrytera en ny Kalle’. Att bli mer genusmedveten är ett snabbt sätt att komma till rätta med delar av problemet.
Enligt Marnie Hancke, forskningssekreterare vid NJ-fakulteten, bjuder analysen inte på några egentliga överraskningar utan har bekräftat det som tidigare observerats vid verksamheten, men som inte vågats ta upp före professursannonsen.
– Undersökningen borde självklart ha skett tidigare. Annonsen var en slags ögonöppnare för oss och förmodligen hade vi nått en bra bit på vägen om undersökningen hade gjorts tidigare.
Marnie Hancke försäkrar att genusanalysen inte kommer att läggas ner och glömmas bort i en byrålåda på fakulteten.
Under tiden som analysen utförts har en arbetsgrupp sammanställts där medlemmar från fakulteten och Anneli Häyrén är tänkta att ta fram en handlingsplan till våren 2016.
– Det kommer inte bara vara förslag utan också hur vi följer upp och ser till att vi når en jämställd rekrytering. Det börjar här men förhoppningen är att det sprider sig även till andra fakulteter, säger Marnie Hancke.