Det säger Linda Eskilsson (MP) vice ordförande i utbildningsnämnden med speciellt ansvar för kommunens förskolor.
Modersmålsenheten har idag en årsbudget på drygt 24 miljoner kronor. Tanken är inte att spara i den.
– Nej. Det finns inget sparkrav. Men det blir en besparingseffekt ändå, hur mycket vet vi inte i dagsläget. Det visar sig när organisationen är klar. Förskolorna kommer att kunna använda sig av modersmålspedagoger som förut. Men det är upp till dem att bestämma i vilken omfattning. Det kommer inte att kosta dem något extra. Om barnen exempelvis ska ut i skogen ska skolan kunna ta med en modersmålspedagog på utflykten om det behövs, säger hon.
Vem ska bedöma behovet när modersmålsenheten försvinner?
– Förskolorna kommer att besökas var fjortonde dag av modersmålspedagoger som planerar och följer upp barnens behov. Personalen kommer att få stöd för att klara sitt jobb. Måste en förskola ha extra stöd så ska den få det, säger Linda Eskilsson.
Totalt har 200 ur personalen specialutbildats av Uppsala universitet om kulturell identitet och flerspråkighet, och det kan bli fler.
– Vi har barnen i fokus. De ska få det de har rätt till. Det var också det vi fick kritik för av Skolinspektionen år 2013, säger Linda Eskilsson.
Nu får ni kritik från föräldrarna för att de inte har varit delaktiga i processen?
– De kommer att få information den 16 juni. Vi ska kalla till ett stormöte där vi redogör för hela förslaget. Innan dess har vi prioriterat en dialog med personalen.