Inga höga bakteriehalter i köttfärs
Analyserna av de fyra livsmedelsprover som miljöförvaltningen i Uppsala tog i samband med en oanmäld inspektion vid Ica Samköp i Uppsala visar att varorna innehöll låga bakteriehalter.
Inspektörerna tog prov på några av de varor som man kunde konstatera var ompackade eftersom man i butiken hittade gamla förpackningar där viktangivelse överensstämde med dem som fanns på de nya förpackningarna.
I ett av köttfärsproverna hittades Stafyloccus aureus i låga halter, cirka hundra styck bakterier per gram.
- Det är väldigt lite, men det tyder på en felaktig hantering. I det andra köttfärsprovet och i proverna med fläskkött hittades inte Stafyloccus aureus, säger Alexander Sobestiansky, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Uppsala.
Han menar dock att förekomsten av bakterien visar på bristfällig hantering, felaktig lagring eller fel kyltemperatur.
- Den här bakterien har man på händerna, och finns sannolikt i köttet eftersom personalen inte använt handskar. Finns bakterien i stora mängder, som 100 000 stycken per gram, i kött så orsakar den matförgiftning.
Efter avslöjandena om märkningsfusket på Ica Samköp vid Heidenstamstorg har de tidigare ägarna nu lämnat över driften Ica centralt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!