Inga giftiga alger bakom magsjuka

NYHETER. De första provsvaren från Midgårdsbadet visade preliminärt att det inte är giftalger som har orsakat magsjukan som brutit ut bland flertalet badgäster. – Vi öppnar när vi vet att det är säkert att bada igen, säger Sigtuna kommuns fritidschef Pekka Widergren.

Uppsala2014-02-18 17:11

Resultatet visar att det bara finns ofarliga kiselalger i badvattnet. De första provsvaren gällande mag- och tarmbakterier som e-coli och enterokocker beräknas komma som tidigast under morgondagen. Personer som insjuknat har också lämnat in prover som ska analyseras. Vattenprover tas nu också fyra dagar i rad, istället för två gånger i veckan som vanligt.
– Vi får se när vi kan öppna igen. Det kan vara till helgen, innan eller efter det. Vi öppnar när vi vet att det är säkert att bada igen, Pekka Widergren.

På tisdagen lyste förmiddagssolen över ett nära på folktomt Midgårdsbadet, som håller stängt på grund av den rapporterade magsjukan. Men i vattnen står badvakten Jakob Lundin i galonbyxor och är i fullgång med att skrapa bort alger från bassängkanten. Han upplever att vattenkvaliteten är på samma nivå som vanligt.
– Men det är nog bra att det är stängt så vi hinner skrubba bort alla alger. Det hinner vi annars också, men nu hinner vi städa ordentligt.

Pekka Widergren är inte lika nöjd över att badet är stängt.
– Det är jätteallvarligt. Det är oerhört beklagligt att folk har blivit sjuka och jag förstår de drabbades och deras anhörigas lidande. En annan aspekt är att anläggningen borde vara i gång nu, säger han.

En av de drabbade är Laila Backlund. Både hon och döttrarna på 6 och 7,5 år blev sjuka efter besöket i fredags.
– Vi har kräkts allihop. Det har varit otroliga magsmärtor till följd av väldigt snabba kräkningar som kommer helt oanmält.

Med var också Laila Backlunds syster och dennes sambo, som inte insjuknat än. Då de inte badade misstänker Laila Backlund att det är vattnet som orsakat magsjukan. Hon beskriver vattnet som extra grumligt och att det var ovanligt mycket alger.
– Det måste till klor. Det har varit en jättevarm sommar och bakteriehärden är ju enorm. Det här med biologisk rening tror jag inte ett dugg på.

Pekka Widegren berättar tvärtom att säsongens provresultat har varit bra hittills.
– Vi bedömer att vi klarar av reningen. Levande vatten ser grumligare ut än i pool och när många badar grumlas det upp mer.

Men det är inte första gången som Midgårdsbadet har problem. Sigtunabygden skrev 2010 om att höga halter av e-coli hade uppmätts i barnbassängen, men de bedömdes inte vara så höga att de drabbade människor. Förra sommaren tvingades badet också hålla stängt i 13 dagar efter ett vattenläckage som påverkade den biologiska rengörningen. Det året hade Midgårdsbadet ett underskott på 249 000 kronor.
– Det kommer röra sig om betydande belopp nu med, men vi får se hur många dagar vi måste hålla stängt, säger Pekka Widergren.

Huruvida man kommer fortsätta använda sig av biologisk rening om det visar sig att det är badvattnet som orsakat magsjukan kan han inte svara på än.
– Vi väntar tills provsvaren kommer in, först då vet vi hur vi ska gå vidare, säger Pekka Widergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!