Inga föräldrapengar till jul

Den som är hemma med sjukt barn i Uppsala län får nu vänta minst två månader på ersättningen. Försäkringskassans nya datasystem skulle effektivisera handläggningen, men i Uppsala nyanställer man i stället nio personer för att komma i kapp.

Verksamhetschef Lena Larsson och handläggaren Anna-Lena Fondelius.

Verksamhetschef Lena Larsson och handläggaren Anna-Lena Fondelius.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2005-11-10 00:00
— Det är jättetråkigt att folk måste vänta på pengar. Många ringer till oss men det försenar ju bara handläggningen ytterligare, säger Lena Larsson, verksamhetschef, Försäkringskassan i Uppsala län.
Det handlar om det som kallas tillfällig föräldrapenning, när en förälder är hemma för vård av sjukt barn eller när barnets ordinarie vårdare är sjuk.
Alla försäkringskassor har drabbats av inkörningsproblem när man centralt införde ett nytt datasystem 1 oktober. Men Uppsala har påverkats extra mycket då man redan i september hade stora dataproblem.
— Vi hade kommunikationsproblem, svårt att komma i kontakt med nätet. Med det nya systemet fungerar det inte alls.

E-legitimation fungerar
— Allt går väldigt trögt och vissa funktioner är helt nere. Undantaget som fungerar är när kunder själva anmäler via internet med e-legitimation, säger Lena Larsson.
Uppsala län låg redan före oktober efter med utbetalningarna och för den som är hemma nu är det tveksamt om pengarna kommer till jul, säger hon. Minst två månaders väntetid får man räkna med.

Nio nya handläggare
I dag, torsdag, börjar nio nya handläggare sin utbildning i Uppsala. Nyanställningarna belastar en redan ansträngd budget. Men Lena Larsson tycker inte att hon har något val.
— Vi måste få ut pengarna helt enkelt.
Uppsala län har också haft problem med höga siffror för fusk med föräldraförsäkringen.
UNT: Har ni tvingats att mins­ka på kontrollerna nu för att snabba på handläggningen?
— Nej, kontrollerna gör vi. Det är ett så starkt krav centralt så där kan vi inte tjäna tid.
Michael Strömbäck, it-ansvarig på Försäkringskassan, kan inte bekräfta att Uppsala län har mer problem med datasystemen än övriga landet.
— Nej, det är en bedömning man gör i Uppsala.
— Men det är riktigt att vi gjort en stor systemförändring inom Försäkringskassan och en sådan behöver också en inkörningsperiod.
Han säger att det både handlar om tekniska förbättringar centralt och att personalen ute ska utbildas och lära sig hantera systemet.
UNT: Uppsala län nyanställer nio personer. Borde inte ett nytt system innebära effektivare handläggning?
— Jo, och så kommer det också att bli när läget stabiliserats. Automatiseringen blir större och personalen sparar tid, säger Michael Strömbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om