Inga besked om matförgiftning

Miljökontoret fick under tisdagen ta emot ytterligare anmälningar om misstänkta matförgiftningar av mat från Hambergs fisk i ­Uppsala. De första provsvaren ger dock inget besked om ­orsaken till utbrottet.

Uppsala2006-12-13 00:01
:Fem sällskap med totalt 35 personer, plus en enskild person, uppger hittills att de blivit sjuka av ­cateringmat från företaget. Samtliga bufféer har ätits från onsdag till och med fredag förra veckan.
Gemensamt för samtliga som insjuknat är att de ätit en dressing som innehöll persilja och basilika. Flera av dem som insjuknat säger att de drabbats av illamående, ­diarréer, feber och värk mer än ett dygn efter det att måltiden intogs.
De första preliminära analyssvaren av persilja visar att proverna innehöll Enterobacteriaceae och Bacillus cereus.
- Men det säger ingenting eftersom de bakterierna finns naturligt i färska örter. Vi har också i dag fått besked från ett första personprov, och svaret visar att provet inte innehöll någon bakterie. Ännu vet vi inget om personprovet innehåller virus, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör.

Alla kontakter spåras
Hon och stadsveterinär Claes Kihlberg genomförde under tisdags­eftermiddagen en inspektion vid Hambergs fisk.
- Vi följer nu upp alla kontakter företaget haft. Hambergs kollar också upp de kunder som fått leveranser. Provsvaren och intervjuer med personer som insjuknat kan visa att det hela tar en tvärvändning och att vi ska titta på andra livsmedel, säger Anna Axelsson, chef för kommunens livsmedelstillsyn.
Uppsala kommun har kontaktat Stockholms miljöförvaltning eftersom leverantören av örtkryddor finns i Stockholm.
Under onsdagen väntas nya provsvar från laboratoriet lämnas till miljökontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om