Inga belägg för att fisk skyddar mot demens

Det är tveksamt om fisk och mat rik på så kallade antioxidanter skyddar mot uppkomsten av Alzheimers sjukdom och andra former av demens.

Uppsala2007-03-10 16:15
Det framgår av en i flera avseenden unik studie, som bygger på uppgifter om drygt 2 300 män i Uppsala.
- Våra resultat ger inget stöd för att man genom sina matvanor kan påverka risken för demens på äldre dar, säger överläkare Lena Kilander vid Geriatrikens minnesmottagning vid Akademiska sjukhuset.
Den nya studien har gjorts mot bakgrund av flera tidigare undersökningar som pekat på att Alzheimers sjukdom är mindre vanlig bland hög- än bland lågkonsumenter av fisk och mat rik på så kallade antioxidanter, till exempel vissa vitaminer och selen.
- Alla tidigare undersökningar har dock haft bristen att de följt deltagarna under ganska kort tid, trots att det tar många år att utveckla Alzheimers sjukdom, säger Lena Kilander.
I den nya studien har forskarna däremot, med uppföljande minnestester och journalstudier, följt deltagarna under hela 35 år efter det att de vid 50 års ålder deltog i en omfattande hälsokontroll.

Olika fettsyror
Analyser av prover som togs vid hälsokontrollen visar hur höga halter de hade i blodet av olika fiskfettsyror, A-vitamin, betakaroten, E-vitamin och selen.
- Blodproverna ger ett tillförlitligt mått på den verkliga konsumtionen av fiskfettsyror och antioxidanter. Tidigare undersökningar har däremot byggt på mer osäkra data utifrån deltagarnas egna uppgifter om sina matvanor, säger Lena Kilander.
Under de 35 åren som männen följts insjuknade 99 i Alzheimers sjukdom och ytterligare 89 i andra former av demens, till exempel till följd blodproppar i hjärnan.
- Men vi fann inga som helst skillnader i halterna av fiskfettsyror eller antioxidanter i blodet mellan dem som insjuknat och övriga män i studien, säger Lena Kilander.
Men varför visar flera tidigare studier att personer som uppgett att de äter litet fisk och litet av grönsaker och annan mat rik på antioxidanter oftare än andra insjuknar i Alzheimers sjukdom.
- Eftersom studierna haft mycket kort uppföljning är det mycket möjligt att detta bara återspeglar att de som är på väg att insjukna, men ännu inte fått sin diagnos, börjat slarva med maten och äta mindre fisk, frukt och grönt, säger Lena Kilander.
En annan förklaring är att det är andra faktorer kopplade till en hälsosam livsstil som förklarar sambandet.
- Dit hör till exempel högutbildnng, fysisk aktivitet och icke-rökning, säger Lena Kilander.
Resultaten av den nya studien redovisades i veckan vid ett seminarium i Uppsala om forskning kring äldre och åldrande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!