Det var i torsdags som förbipasserande upptäckte en stor mängd död fisk i Fyrisån vid Nedre Föret, söder om centrala Uppsala. Fisksamlingen fanns vid ett utlopp för dagvatten. Totalt ska hundratals fiskar av olika arter ha legat i vattnet.
Polisen larmades och tog hand om ett antal fiskar som transporterades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Ultuna. En preliminär anmälan om miljöbrott är också upprättad. Tre olika fiskarter - abborre, gädda och mört - ingick i provet till SVA. Efter en undersökning på måndagen konstaterar myndigheten att inget tyder på att de dött av någon bakteriologisk infektion:
– Det är ganska låg vattentemperatur utomhus nu, vilket gör att bakterietillväxten är mindre, och det fanns inga synliga skador på fiskarna även om de inte var i jättebra skick, säger Mikael Propst, pressekreterare på SVA.
Att fisk insjuknar och dör kan ha flera olika orsaker varav många är naturliga. Virus och tillfällig syrebrist i vattnet kan orsaka fiskdöd men plötslig massdöd kan också signalera att någon miljöfaktor påverkar vattenområdet. Miljökontoret i Uppsala kommun kommer att agera för att försöka utröna orsaken bakom fiskdöden i Fyrisån.
Vid upptäckt av större mängder död fisk gäller det att säkra material så snart som möjligt, och välja ut de fiskar som ser ut att vara bäst bevarade, för att orsaken ska kunna spåras. Om det är flera arter och stolekar som dött bör olika exemplar samlas in. Helst ska de förpackas i plastpåsar och hållas kallt, gärna på is. Två vattenprover bör också tas från fyndplatsen, helst på två olika punkter, varav det ena ska frysas ned direkt. Närmare instruktioner finns på SVA:s hemsida.