Influensavaccinet missade målet

Trots ett lindrigt virus är det många som ligger sjuka på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Att det är influensatider har nog inte undgått någon.

Trots att vaccinet i år blev fel skyddar det ändå till viss del.

Trots att vaccinet i år blev fel skyddar det ändå till viss del.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar

Uppsala2018-02-06 21:16

– Jag vet inte om vi i dagsläget har nått kulmen eller inte, men vi har en annorlunda säsong jämfört med tidigare år, säger Johan Hedlund. Han arbetar som sjuksköterska på Smittskyddsenheten region Uppsala.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det fyra olika influensatyper: A, B, C och D, men D påverkar inte människor. I vanliga fall är det influensa A som dominerar men så är inte fallet i år. Med en annorlunda säsong menar Johan Hedlund att det är influensa B som dominerar.

– Det finns två versioner av B-influensa, en som heter Victoria och en som heter Yamagata. När WHO ska bestämma hur influensavaccinet ska se ut beslutar de om detta minst ett halvår i förväg. Man trodde att Victoria skulle komma att dominera men det var Yamagata-viruset som kom, så det blev en miss i vaccinet, säger Johan Hedlund.

Enligt honom kommer de första fallen av viruset från personer som är ute och reser.

– Det är en lindrig influensa men vi har ändå många som ligger inne på Akademiska sjukhuset här i Uppsala.

Ronda Algoz, som är tillfällig verksamhetschef hos Vårdguiden region Uppsala, säger att det är många som ringer till Vårdguiden och frågar om feber, hosta och halsont.

– Vi kan inte diagnostisera per telefon om det är influensa eller inte. Det är mycket virusinfektioner just nu, vi har till och med vissa i personalen som är sjuka.

När Ronda Algoz gör en bedömning via telefon tar hon med faktorer som ålder, hur länge personen varit sjuk och grundsjukdomar som till exempel diabetes. Om personen som ringer verkar kunna återhämta sig själv brukar hon ge lite allmänna tips.

– Att dricka mycket, vila och ta något febernedsättande vid behov. Om man hostar mycket är det bra att röra sig efter förmåga, om man bara ligger i sängen hostar man oftast mer. Så om man kan gå några kortare promenader eller bara öppna fönstret och andas in lite kall luft brukar hjälpa, säger Ronda.

UNT ringde även upp Mia Brytting. Hon arbetar som enhetschef för laborativ virus- och vaccinövervakning hos Folkhälsomyndigheten. Hon gav oss fler tips vad man ska tänka på innan, under och efter att man har drabbats av influensa.

– Det är bra att vaccinera sig om man tillhör en riskgrupp som riskerar svår influensa. Trots att vaccinet i år slog fel ger det ändå ett visst skydd och det är bättre än inget skydd alls, säger Mia Brytting.

Hon varnar även för kontaktsmitta, och att det är extra viktigt att tvätta händerna i influensatider.

– Influensa smittar via tre olika sätt. Luftburen smitta är svår att undvika, droppsmitta är droppar på nära håll smittar, till exempel om någon hostar dig i ansiktet. Kontaktsmitta är om någon till exempel har petat sig i näsan och sedan tar på ett dörrhandtag och nästa person tar där. Vanliga symtom vid influensa är torrhosta, hög feber, muskelvärk och att det kommer väldigt plötsligt. Dock är det inte alla som får symtom. Om du har vissa symtom men också får svårt att andas så ska man söka vård, säger Mia Brytting.

Även om man har haft influensa och blivit feberfri är det bra att stanna hemma en extra dag från jobbet.

– Är det barn som varit sjukt så kan de vara hemma i två dagar till, mest för att man orkar inte annars om man har haft hög feber och varit rejält hängig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!