Influensavaccin till barn och ungdomar dröjer

Efter skolstarten nästa vecka väntas influensan slå till på allvar. Men vaccineringen av skolbarnen kan dröja - influensavaccinet är ännu inte godkänt för personer under 18 år.

Uppsala2009-08-11 06:05
Att hinna vaccinera länsbefolkningen innan influensan sprider sig blir en kamp mot tiden. Hittills har 25 fall av den nya influensan konstaterats i Uppsala län, men inom kort tros smittspridningen eskalera rejält.
- För närvarande är aktiviteten låg. Men enligt de flesta experterna kommer den att öka precis vid den tidsperiod som vaccinet kommer. Om det hinner ske innan vi fått vaccinet kan det bli problem, säger Staffan Sylvan som är smittskyddsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Flera frågetecken kring vaccineringen återstår. Klart är att vaccinet, för Uppsala läns del totalt 600 000 doser, kommer i slutet av september i doser om 49 000/vecka. Då transporteras det till ett centrallager för att sedan köras ut till vårdcentraler, skolor, barnavårdscentraler och andra troliga vaccinationsplatser runt om i länet. Exakt var vaccineringen ska ske eller vilka grupper som ska prioriteras är ännu inte helt klart. Troligen vaccineras i första hand vårdpersonal, gravida och kroniskt sjuka. En annan grupp som hittills drabbats hårt av influensan är barn och ungdomar. Men det nya vaccinet är än så länge bara godkänt för personer mellan 18 och 60 år.
- Studier pågår, men det har inte kommit något godkännande för barn, äldre, gravida eller personer med medicinska komplikationer, säger Staffan Sylvan.

Ett antal barn har vaccinerats för att undersöka hur mycket antikroppar som bildas och om barnen drabbas av några biverkningar. Vid testerna har en del barn fått feberreaktioner.
- Frågan är därför om små barn ska ha mindre doser vaccin. Barnen är en av de viktigaste grupperna att få klart rekommendationer för, säger professor Jan Liliemark vid Läkemedelsverket.
Skolhälsovården kommer troligen få ansvar för att vaccinera skolbarnen. Enligt Christina Stenhammar, chef för skolhälsovården i Uppsala kommun, behövs det extra resurser eller en omprioritering för att skolhälsovården ska klara det.
- Får vi inte mer resurser måste vi skära i det förebyggande arbetet, till exempel ta bort hälsosamtalen under ett år. Samtidigt kan jag tycka att det är bra att vi sköter vaccineringen. Vi har bra lokaler, behörighet och kompetens. Men än så länge har inga klartecken kommit över huvud taget, säger hon.

En annan fråga som väntar på ett svar är vem som ska betala för vaccinet. Landstinget i Uppsala län, som köpt vaccin för 43 miljoner kronor, hoppas att staten tar en del av kostnaden. Men hittills har folkhälsominister Maria Larsson sagt nej.
Om länsbefolkningen ska få gratis vaccin är inte heller bestämt. Bland landstingspolitikerna råder oenighet. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tycker att vaccinet ska vara gratis.
- Om vaccineringen kostar kommer vi få ett bortfall på ungefär en femtedel av befolkningen. För att det ska få effekt måste vaccineringen vara fri. Annars kastar vi pengarna i sjön, säger Börje Wennberg (S).

Den borgerliga alliansen har ännu inte bestämt sig, utan inväntar rekommendationen från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som kommer i slutet av augusti.
- Jag tror inte att en avgift på 50 eller 100 kronor skulle spela så stor roll. Men vi kommer sannolikt att följa riktlinjerna från SKL, säger Jonas Segersam (KD).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om