Influensatider - tänkt på detta

I Uppsala län har fyra fall av misstänkt influensa påträffats. Är man sjuk ska man enligt smittskyddsläkare Helena Palmgren stanna hemma från arbetet.

Arkivbild. De första influensafallen har rapporterats i Uppsala län.

Arkivbild. De första influensafallen har rapporterats i Uppsala län.

Foto: Jonas Ekströmer TT

Uppsala2017-11-24 19:58

Hög feber och huvudvärk, trött, frusen med halsont och torrhosta. Då är det nog den säsongsbundna influensan som har slagit till. Enligt biträdande smittskyddsläkare Helena Palmgren har influensan börjat dyka upp i länet.

– Hittills har vi fått in ett antal bekräftade fall i hela Sverige. Här i Uppsala län har vi fyra misstänkta fall av influensa. Just nu vet vi inte åt vilket håll det här kommer barka, den stora toppen kan komma om några dagar och den kan komma om några veckor. Vi håller tummarna för att toppen inte kommer i anslutning till jul, säger hon.

Råden för att undvika influensa har nog de flesta redan hört men de tål enligt Helena Palmgren att upprepas.

– Om man hostar eller nyser ska man göra det i armvecket. Är man sjuk ska man absolut inte gå till arbetet eftersom man då riskerar att smitta andra människor. Men det främsta tipset är att ha god handhygien och att tvätta händerna med tvål och vatten.

För de allra flesta går influensan över av sig själv och man behöver inte uppsöka sjukvård. Men om man får hög feber som inte går ner efter fyra dygn bör man kontakta vårdguiden 1177. Om man tillhör en riskgrupp är det rekommenderat att vaccinera sig.

– Är man över 65 år ska man se till att vaccinera sig. Det häller även för alla som ingår i en riskgrupp.

Influensa är en infektionssjukdom som man får via virus. Influensaviruset kommer till Sverige varje år och benämns även som säsongsinfluensa. Vanliga symptom är hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta. Mer information om influensan hittar du på vårdguiden 1177.

Riskgrupper.

Alla som är 65 år eller äldre.

Människor som har en hjärtsjukdom, lungsjukdom, som KOL eller svår astma. Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen. Alla med diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. Personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling. Människor som lever med kronisk leversvikt eller njursvikt. Personer som är mycket kraftigt överviktiga. Personer med flerfunktionshinder. Samt personer som är gravida.

Källa: Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!