Influensan härjar för fullt
Influensan har nått Uppsala. Akademiska sjukhusets infektionsklinik är överfull. Inom kort förväntas kulmen på emidemin som i år kan bli häftigare än tidigare.
Nu söker allt fler influensadrabbade läkare, något som har ökat belastningen på sjukvården.
På Akademiska sjukhusets infektionsklinik är trycket hårt.
— Vi har haft en stor ökning av antalet fall sedan mitten av december och har överfullt på infektionskliniken. Nu har vi fått öppna upp extra platser på allmänna avdelningen, säger Karlis Pauksens, överläkare på infektionskliniken.
673 influensafall
Säsongens första influensafall i Uppsala konstaterades i slutet av november, vilket är ovanligt tidigt.
Som UNT berättade i går har antalet influensafall som rapporteras in till Smittskyddsinstitutet ökat speciellt de två senaste veckorna. Vårdcentralerna runt om i landet rapporterar om en större andel influensasjuka bland sina patienter.
Totalt har laboratoriediagnoser hittills visat 673 influensafall under säsongen, men detta är bara en liten del av antalet människor som faktiskt insjuknar.
— Den allra största delen söker inte vård, säger Pasi Penttinen vid Smittskyddsinstitutet.
Ovanligt tufft år
Framförallt är det äldre människor som måste läggas in på sjukhus.
— Gamla människor blir trötta och behöver hjälp eftersom de inte kan klara sig själv. Yngre människor söker troligtvis mest hjälp på vårdcentralerna, säger Karlis Pauksens.
Det är ännu svårt att bedöma exakt vilken omfattning årets influensaepidemi får. På Smittskyddsinstitutet har Pasi Penttinen konstaterat att årets influensavåg exakt följer mönstret för säsongen 1999-2000. Det var ett ovanligt tufft år.
— Vi har misstankar om att det blir lite svårare även i år, säger han.
En kraftig influensaepidemi får stora konsekvenser för infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset, som förra året tvingades skära ned antalet vårdplatser.
Vaccinera sig
— Det har blivit kraftiga neddragningar och visst blir belastningen svår om vi får en häftig influensaperiod. Det frestar på personalen väldigt mycket och skapar långa väntetider, säger Karlis Pauksens.
UNT: Är det någon mening med att vaccinera sig mot influensa nu?
— Ja, för man vet inte hur länge influensaemidemin håller i sig. Och även om det talas om att årets vaccin inte hjälper mot säsongens influensa så ger det i alla fall ett visst skydd, säger Karlis Pauksens.
UNT-fakta
Influensan, som är en virussjukdom, drabbar oss varje vintersäsong. Det finns tre virustyper, influensa A, B och C. Denna säsong är det den så kallade A-Fujian-stammen som hittills varit dominerande.
Influensa börjar ofta akut med frossa, snabbt stigande feber (ofta upp över 40ºC), allmän muskelvärk, huvudvärk och därefter tilltagande symtom från luftvägarna, främst hosta. Ibland, och mest hos barn, förekommer kräkningar och diarré.
Man kan vaccinera sig mot influensa. Vaccinet rekommenderas i första hand till personer som av medicinska orsaker kan drabbas extra svårt av sjukdomen. Det bör också ges till alla över 65 år.
Fuijan-stammen ingår inte i årets influensavaccin, men vaccinet tros ändå ge ett relativt gott skydd eftersom en liknande virusstam ingår i vaccinet.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!