Influensaexpert varnar för fågelvirus

Fågelinfluensan har slutat att vara nyhetsstoff, men fågelinfluensaviruset H5N1 är inte utrotat. Därmed kvarstår risken att viruset ska genomgå de förändringar som leder till att det börjar spridas också mellan människor.

Uppsala2011-12-18 08:01

Det framhåller världens förmodligen mest kände influensaexpert, doktor Robert Webster vid St Judes Children Research hospital i Memphis, USA, som befinner sig på tillfälligt besök i Uppsala.

– Även om många länder utrotat H5N1 genom att slakta ut smittade fågelbesättningar fortsätter viruset att cirkulera i södra Kina, Indonesien och Egypten. Det är oroande att ett virus finns kvar som när det smittat människor dödat 60 procent av dem, säger han.

Robert Webster har forskat kring influensa i mer än 50 år och det var han som var först i världen att upptäcka att människornas influensor – till exempel Spanska sjukan och Asiaten – orsakas av virus som från början kommer från fåglar.

Än så länge är det bara i sällsynta fall och efter mycket nära kontakt med smittade fåglar som människor insjuknat i fågelinfluensa, men vad han och andra fruktar är att viruset ska genomgå sådana genetiska förändringar att det också börjar spridas mellan människor.

– I Kina bär ankor på H5N1-viruset utan att själva bli sjuka, men från dem kan det spridas till både tamhöns, vilda fåglar och grisar, säger Robert Webster.

Just grisar är ett djurslag i vilket andra fågelinfluensavirus genomgått genetiska förändringar som lett till att de kunnat smitta och spridas mellan människor.

– Det är viktigt att ha övervakningssystem för att hålla koll på H5N1 och andra influensavirus i grisar, säger Robert Webster och påminner om att viruset som orsakade svininfluensan för ett par år sedan funnits hos grisar flera år innan det spreds till människor.

Även om H5N1 inte utvecklas till ett framtida pandemivirus framhåller han att mänskligheten säkerligen inte sett sin sista influensapandemi.

– Nya influensor kommer att uppstå och slå mot oss, men tyvärr är vi inte väl förberedda för detta. En viktig uppgift är att redan nu utveckla fler influensaläkemedel som kan användas innan vi hinner få vaccin mot ett nytt pandemivirus, säger Robert Webster.

Även om intervjun har ett allvarligt tema berättar kryddar han då och då svaren med någon rolig händelse från sitt forskarlik. Som när han i mitten av 1960-talet ville ha anslag för att leta efter influensavirus hos mängder av döda fåglar som han hittat på en strand i södra Australien.

– Min chef bara skrattade och sa aldrig i livet, han trodde det var en ursäkt för att få en skön semester vid havet, berättar Robert Webster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!