Eftersom de flesta infektionssjukdomar är så kallade zoonoser som kan smitta mellan människor och andra djur kommer både läkare och veterinärer att finnas med bland experterna vid mötet.
– Hotet från zoonotiska infektionssjukdomar rör oss alla, var vi än bor på vår planet. Epidemier kommer alltid att uppstå men det finns vägar att reducera deras påverkan och minska antalet människor som drabbas, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet och ordförande i mötets styrgrupp, i ett pressmeddelande.
Tisdag 10 och onsdag 11 oktober ska de cirka 200 personligt inbjudna deltagarna lyssna på plenarföreläsningar och delta i ett antal workshops. Bland föreläsarna finns bland annat företrädare för Världshälsoorganisationen, SIDA och miljöorganisationen EcoHealth Alliance.
Meningen är att mötet ska utmynna i ett antal konkreta förslag på hur globala och lokala styrformer bör förändras för att ur ett långsiktigt hållbart, tvärtvetenskapligt så kallat One health-perspektiv förebygga, upptäcka och svara på hoten från infektionssjukdomar.
Årets Uppsala Health Summit är det fjärde i ordningen sedan starten 2014 och hålls som vanligt på Uppsala slott. Teman för tidigare möten har varit ett häslosamt åldrande, antibiotikaresistens och barnfetma.
Uppsala Health Summnit drivs av Uppsala univsrsitet i samarbete med bland annat SLU Läkemedelsverket, SVA, Livsmedelsverket, Region Uppsala och Uppsala kommun.